istraživanje jadrana

MORH se oglasio o misterioznom uređaju nađenom u moru kod Mljeta kojeg su preuzeli Amerikanci

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 09.01.2020 17:46
  • Objavljeno 09.01.2020 u 17:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Kunac

O tajanstvenom uređaju kojeg su ribari pronašli u moru kod Mljeta u četvrtak poslijepodne se oglasilo i Ministarstvo obrane,

Morski.hr koji je privi objavio priču o pronalasku uređaju Ministarstvu obrane postavili pitanja zašto je američki vojni brod radio neobične manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i od kud ovakav uređaj kod Mljeta. Također, pitali su i o kakvom uređaju se radi, što radi u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske i zašto nije objavljen radio oglas o opasnosti po sigurnost plovidbe.

Evo što su im odgovorili iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

'Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice', stoji u odgovoru.

  • +1

Misteriozni uređaj izvučen iz mora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Kunac

Ministarstvo obrane nije odgovorilo o kakvom uređaju se radi, a američki vojni brod Bruce Heezen je upravo napustio teritorijalne vode Republike Hrvatske i to nedugo nakon što je preuzeo izgubljeni uređaj.

Uređaj je iz mora izvadio Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore. On je tajanstveni uređaj vratio Amerikancima, ali tek nakon što su mu platili 20 tisuća kuna prouzročene štete na ribarskoj opremi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!