zapetljana priča

Amerikanci banuli na koću našeg ribara i dali mu 20 tisuća kuna u zamjenu za misteriozni uređaj iz NASA-e

09.01.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Neobična priča o narančastoj kutiji koju je posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine izvukla mrežama na površinu, dobila je svoj epilog

Iako se za sada ne zna čemu točno služi misteriozni uređaj, očito je da je od velikog značaja američkom vojnom oceanografskom brodu koji je tu stvar izgubio.

Kako tportal doznaje ok kapetana ribarskog broda Darka Kunca Bigave, nešto iza podneva Amerikanci su došli na njegov brod i dali mu oko 20 tisuća kuna koliko je procijenio štetu na mrežama. On je njima vratio čudnu 'ribu' koju je jutros ulovio.

Ranije je Kunac kazao kako kutiju ne misli vratiti dok mu ne nadoknade štetu.

Misteriozni uređaj izvučen iz mora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Kunac

Kaže nam da su mu na brod došli Amerikanci u pratnju dvojice pripadnika naše obalne straže te mu dali novac za mreže u zamjenu za uređaj u narančastoj kutiji koji su izgubili.

Podsjetimo, između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta.

Ovdje možete pročitati razgovor o 'ribarskoj istini Darka Kunca' za tportal 2017.

'Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknit. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije', detaljno je ranije za portal Morski.hr pojasnio Kunac i zaključio da i njega zanima tko je to tamo ostavio, da zna adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

  • +4
Darko Kunac Izvor: facebook / Autor: Darko Kunac

Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: 'TC-2' i 'DHL', pa sitnim slovima 'DHL HR ZAG – RJK'.

Broj pošiljke otkriva da je uređaj poslan iz američkog svemirskog centra Stennis.

Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao.

'Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u', napisao je jedan čitatelj Morskog.

I doista, ovaj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci i to je Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu.

'Čini da se doista radi o mjernom instrumentu. Na prvi pogled, jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno', pojašnjava jedan vojni stručnjak.