bit će kućni ljubimci

MORH pojasnio zašto prodaje službene pse nesposobne za obuku u HV-u

06.04.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Iz Ministarstva obrane u četvrtak su potvrdili medijske natpise da javnim natječajem prodaju svoje službene pse, a riječ je o psima koji su proglašeni nesposobnima za danju obuku u vojsci te im je važno da svaki nastavi životni vijek kao voljeni kućni ljubimac.

Portali su objavili kako je MORH objavio natječaj kojim prodaje pet službenih pasa, a riječ je o četiri belgijska i jednom njemačkom ovčaru, koji su proglašeni nesposobnima za daljnju obuku.

Po početnoj cijeni od 100 eura za psa, na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osoba, hrvatski državljani, pod uvjetom da ponudu dostave na propisanom Obrascu javne ponude, sukladno uvjetima iz javnog poziva.

Ovakvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa, Ministarstvo obrane pokazuje koliko im je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac, poručili su iz MORH-a u priopćenju.

Naveli su kako je Snježana Grđan, doktorica veterine iz MORH-ove Službe za vojno zdravstvo, pojasnila kako su na prodaju psi proglašeni nesposobnima za daljnju obuku u Hrvatskoj vojsci.

Napomenula je da MORH i Oružane snage imaju Obučni centar vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević".

Dodaje da je rješenjem Ministarstva poljoprivrede taj centar registriran za uzgoj kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji i to pasa pasmine njemački, belgijski i nizozemski ovčar, koji su registrirani kod Hrvatskog kinološkog saveza i imaju rodovnice.

Sukladno tome, ističu u MORH-u, svoje i službene pse Oružanih snaga RH u mogućnosti su ustupiti drugim tijelima državne uprave ili ih prodati pravnim i/ili fizičkim osobama, što se provodi dulji niz godina sukladno Pravilniku Ministarstva obrane o načinu materijalnog zbrinjavanja.

Primjerice, napominju, u veljači ove godine takvi službeni psi ustupljeni su Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav i probaciju, a ranijih godina prodani su Ministarstvu unutarnjih poslova.

Naglašavaju kako nesposobnost službenog psa za daljnju obuku znači da je riječ o psu koji je u potpunosti zdravstveno i fizički sposoban, ali zbog svog slabo razvijenog plijenskog nagona ili tendencije prevelike razigranosti ne može obavljati potrebne vojne zadaće.

U MORH-u ističu i da je najviše ponuđena cijena za pse u javnom natječaju, koja po portalima početno iznosi sto eura, određena kao parametar isključivo zato što se jedina može objektivno ocijeniti.

Kao ključnim navode da svaki kupac službenog psa s njima potpisuje ugovor kojim su jasno propisani i definirani uvjeti koje je budući vlasnik obavezan osigurati kako bi pas živio u adekvatnim i sigurnim uvjetima.

Utvrdi li se da pas živi u neadekvatnim uvjetima, kažu, može se i oduzeti vlasniku.

"Upravo ovakvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa Ministarstvo obrane pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac. Zbog svega navedenog, određen je i najniži mogući financijski iznos za kupnju psa, koji je koordiniran s Hrvatskim kinološkim savezom", navode u MORH-u.

Drugim riječima, dodaju, riječ je o simboličnoj cijeni koju je vlasnik spreman ponuditi za svojeg budućeg kućnog ljubimca.