DARINKO KOSOR

Morat ćemo rezati, proračun Zagreba će biti manji

18.10.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je danas da će do kraja godini biti još tri skupštinske sjednice te da će u studenom i prosincu gradski zastupnici odlučivati u dva čitanja o gradskom proračunu za 2015., koji više neće moći biti sedam milijardi kuna kao ovogodišnji.

"Nažalost, Zagreb je hendikepiran za 600 do 700 milijuna kuna koje će izgubiti zbog promjene razreda vezano za porez na dohodak. Sigurno više nećemo moći imati proračun od sedam milijardi kuna. Bit će vjerojatno oko 6,5 milijardi što znači da ćemo neke troškove morati rezati", izjavio je Kosor novinarima na Trgu bana Jelačića nakon što je komentirao akciju "Ne damo naše autoceste!".

Najavio je i skupštinsku sjednicu 30. listopada koja će, kaže, biti blaža, a uz ostalo, bit će riječi o izmjenama odluke o komunalnom redu i komunalnom gospodarenju.

Kosor je ponovio svoje stajalište s prošle skupštinske sjednice o gospodarenju otpadom te rekao da spaljivanje otpada ne može biti prioritet. Naglasio je da Gradska skupština nije donijela odluku o spalionici otpada, već plan gospodarenja otpadom gdje je spalionica ucrtana još 2006. za vrijeme SDP-ove većine, a da u idućih godinu-dvije treba donijeti studiju izvodljivosti i novu studiju utjecaja na okoliš te nabaviti nove 'kante za smeće' kako bi svaki građanin mogao odvajati otpad.

Odvajanje otpada i recikliranje - to je ono čime se primarno moramo baviti, a ono što ostane to ćemo rješavati ili u spalionici ili MBO centru za mehaničko- biološku obradu otpada. No, dodao je, o tome će odlučiti stručnjaci, a ne gradski zastupnici te podsjetio da se to pitanje mora riješiti do 2018. jer ćemo inače plaćati milijunske penale.

"Razumijem građane Resnika. U Zagrebu radimo velike količine otpada i nijedna regija ili županija ne želi naš otpad. Zato ga moramo riješiti na prostoru grada", dodao je i naglasio da od Gradske uprave očekuje da u iduća dva mjeseca završi natječaj za nabavku spremnika i da se 100.000 spremnika rasporedi ispred svih zgrada te da građani počnu razdvajati otpad koji će se potom reciklirati.

Na pitanje novinara kako to da je tvrtka Elicom sada ipak dobila posao održavanja javne rasvjete u Zagrebu iako je u veljači Gradska skupština bila protiv, Kosor je odgovorio kako je HSLS bio protiv toga jer je skuplji za 50 milijuna kuna nego u zadnje četiri godine, a to je novac građana Zagreba i poreznih obveznika.

"Moram reći da je jedna stranka promijenila mišljenje iz veljače - to je HNS. Zašto su to napravili neka sude građani, no izgubili smo 50 milijuna. To je strašno", rekao je Kosor.