RADA BORIĆ

'Moramo reagirati da i mi ne bi bili sve bliže Mađarskoj'

19.09.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Predstavnici nevladinih udruga okupljenih u Platformu za međunarodnu građansku solidarnost (CROSOL) zatražili su od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji su u petak imali predstavljanje povodom početka petogodišnjeg mandata, da ne podrže mađarskog kandidata za povjerenika u Europskoj komisiji u Europskom parlamentu Tibora Navracsicsa zbog progona kojem su izložene nevladine udruge u toj zemlji

'U Mađarskoj je situacija prestrašna. Ženske udruge koje su primale donacije iz norveškoga fonda sve su zatvorene, a nama je poznat koncept crvenih, žutih i zelenih vragova, sve su proglašene neprijateljicama sustava. S druge strane je u Mađarskoj u procesu i zabrana pobačaja. Moramo reagirati, bojim se da i mi ovdje ne bi bili sve bliže Mađarskoj', kazala je Rada Borić u ime CROSOL-a.

Hrvatski zastupnici osim načelne potpore, osim Davora Škrleca (OraH/Zeleni), nisu obećali da će glasovati protiv imenovanja Navracsicsa, već će odluku donijeti nakon saslušanja u Europskom parlamentu i u dogovoru sa svojim europskim grupacijama. Tonino Picula (SDP/S&D) je kazao da postoji otpor prema imenovanju Navracsicsa i u Europskom parlamentu te da će on imati teško saslušanje u Europskom parlamentu i ako ne zadovolji, i sam predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker bi se mogao naći u problemima. Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (EPP/HDZ) kazala je da nije problematičan samo predloženi mađarski povjerenik, već još neki, poput Alenke Bratušek iz Slovenije koja se na udaru našla zbog nekih protueuropskih stavova.