izlazne ankete

Moonova stranka pobjeđuje na izborima u Južnoj Koreji

15.04.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Vladajuća Demokratska stranka predsjednika Moona Jae Ina trebala bi osvojiti većinu na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji, pokazuju izlazne ankete

Moonova stranka osnažila je svoju poziciju u Nacionalnoj skupštini s 300 zastupničkih mjesta i može očekivati između 139 i 158 mjesta, pokazuju rezultati izlazne ankete koju je provela južnokorejska televizija.

Oporbena konzervativna stranka Ujedinjena budućnost može očekivati između 90 i 109 mjesta. Glasanje se smatra ispitom za Moonovu vladu koja je na vlasti od svibnja 2017. Sljedeći predsjednički izbori održat će se 2022.

Izbori će odlučiti o tome tko će preuzeti kontrolu u parlamentu i hoće li predsjednik Moon Jae-in moći provesti svoj program u zadnje dvije godine svoje administracije. Program uključuje ublažavanje mjera fiskalne politike u svrhu stvaranja radnih mjesta, povišenja minimalne plaće i nastavka angažmana sa Sjevernom Korejom.

Globalno, Južna Koreja jedna je od prvih zemalja koja održava nacionalne izbore od početka epidemije koronavirusa, dok su mnoge druge odgodile izbore. Službeni rezultati očekuju se uskoro.