na zapadu

Monsunske kiše u Indiji usmrtile 160 osoba, deseci zarobljeni pod klizištima

26.07.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Spasilački timovi u Indiji su u ponedjeljak kopali kroz gust mulj i ruševine, kako bi pronašli 60 osoba zatrpanih u klizištima izazvanim monsunskim kišama koje su u četiri dana usmrtile 160 osoba

Savezne države na zapadu, Maharashtra i Goa, kao i Karnataka i Telangana na jugu, najviše su pogođene obilnim kišama koje su poplavile polja usjeva na tisućama hektara zemlje i prisilile vlasti da presele 230.000 osoba na sigurnije lokacije.

U Maharashtri, 149 ljudi umrlo je uglavnom u klizištima i drugim nesrećama povezanim s monsunima, dok se 64 osobe i dalje vode kao nestale, rekla je vlada u priopćenju.

"Trudimo se spasiti ljude zarobljene pod ruševinama klizišta u Raigadu i Satari, no mogućnost da ih evakuiramo žive je mala. Zarobljeni su pod blatom više od tri dana", rekao je viši vladin dužnosnik, odnoseći se na dva snažno pogođena okruga.

Spasioci nisu mogli brzo doći do pogođenih sela jer su nabujale rijeke i klizišta odsjekli pristupne ceste, rekli su dužnosnici.

U Karnataki i Telangani, od posljedica poplava umrlo je više od dvanaest osoba, no vode u rijekama Krišna i Godavari se povlače, rekle su vlasti.

U Goi, vrlo popularnoj turističkoj destinaciji na zapadnoj obali zemlje, stotine kuća su oštećene, dok je država zabilježila najgore poplave u gotovo četiri desetljeća, rekao je glavni ministar savezne vlade, Pramod Sawant.

Kiše slabe na zapadnoj obali, a to će biti od pomoći u spasilačkim operacijama, rekao je viši znanstvenik Indijskog meteorološkog odjela iz grada Pune.

"Ovaj tjedan također, na zapadnoj obali će biti kiše, no intenzitet će biti smanjen u usporedbi s prošlim tjednom", rekao je.

Prošli tjedan, na dijelove indijske zapadne obale palo je 594 milimetara kiše u 24 sata, zbog čega su vlasti morale iz ranjivih područja evakuirati ljude, dok su iz brana ispuštali vodu koja je prijetila poplaviti područje.