IZ KRICHBAUMOVA UREDA KAŽU

'Monitoring nad Hrvatskom je privatno mišljenje'

15.03.2013 u 19:40

Bionic
Reading

Njemačka će uvjetovati ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a uvođenjem polugodišnjih izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Izjavio je to predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Neue Presse, piše Hina

'Na području pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Hrvatskoj će sigurno trebati dodatna pomoć nakon ulaska u EU. Polazim od toga da će sa 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali svatko tko Hrvatskoj želi dobro mora imati interes u tome da se i nakon njezina ulaska u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi', rekao je Krichbaum.

Kako piše Neue Presse iz Hannovera, alarmantne i krizne vijesti o neodrživom stanju kakve trenutačno stižu iz Rumunjske i Bugarske ne bi se smjele ponoviti i u slučaju Hrvatske, a s naumom Njemačke upoznati su diplomati u Berlinu i Bruxellesu.

Bundestag, u kojemu većinu ima vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel, trebao bi ratificirati ugovor između Hrvatske i EU-a. Krichbaum, kao predsjednik Europskog parlamentarnog odbora, zastupnicima će dati preporuku pri glasovanju koja će, prema njegovim najavama, uključivati i zahtjev za provođenje nadzora. Krichbaum je i jesenas ocijenio da Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU. Nakon toga je isto mišljenje iznio predsjednik Bundestaga Norbert Lammert.

Privatno mišljenje, EK neće komentirati izjave pojedinca

No iz ureda njemačkog zastupnika Guntera KrichbaumaHrvatski radio doznaje da je riječ o njegovu privatnom mišljenju koje se ne povezuje s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovara u Bundestagu.

Europska komisija ne namjerava komentirati izjave pojedinca i kaže da treba pričekati njezin posljednji izvještaj, koji će biti objavljen 26. ovog mjeseca. U Komisiji kažu da je povjerenik Štefan Fuele nekoliko puta govorio kako neće biti potrebe za nadzor nakon ulaska jer su pristupni proces i nadzor prije članstva zamišljeni kao sredstvo da se osigura puna spremnost Hrvatske za članstvo.

Proteklih mjeseci u Njemačkoj se vodi intenzivna javna rasprava o problemima koje je donijelo posljednje proširenje EU-a te članstvo Bugarske i Rumunjske. Neki promatrači oštro stajalište njemačkih političara prema europskim pitanjima povezuju i s parlamentarnim izborima, koji se u Njemačkoj održavaju u rujnu.