RADIMIR ČAČIĆ

'Monetizacija javnog duga prevelik posao da bi se riješio bez savjetnika'

02.08.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je nakon Vladine sjednice da je monetizacija javnog duga za tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb 'prevelika stvar da bi se riješila od danas do sutra'. Posve je opravdano, smatra Čačić, angažirati posebnog savjetnika koji će 'pripremiti cijelu priču' za rješavanje daljnjeg funkcioniranja autocesta

'Hrvatska Vlada raspisuje natječaj za savjetnika koji će sve pripremiti i nakon čega ćemo dobiti sve informacije. Na tome će se raditi više mjeseci', potvrdio je ministar Radimir Čačić. Nije precizno odgovorio na pitanje koja je cijena ispod koje Hrvatska neće ići kad se radi o eventualnom davanju autocesta u koncesiju, uz napomenu da već postoje procjene četiri ekspertne grupe. Ipak smatra da 'to nije nešto što se razgovara putem televizije'.

Na upit zašto se baš moralo plaćati savjetnika za monetizaciju javnog duga tvrtki koje brinu o autocestama, odgovorio je da Vlada to nije mogla sama riješiti.

Kad je porezni dug u pitanju, a navodno je i u vrijeme vlade Ivice Račana stvoreno 14 milijardi poreznih dugovanja, Čačić je ustvrdio da se, zapravo, u to vrijeme 'jako puno radilo na čišćenju poreznog duga'.

'Potpuno je anulirana nelikvidnost, dio je preuzet u javni dug, a dio je otišao u otpis. Čak je i dio tvrtki otišao u stečaj. Sve je to jedan od ozbiljnijih pozitivnih rezultata Račanove vlade, pa ne samo da ima negativnog doprinosa Račanove vlade, nego je napravljen fantastičan rezultat kad je porezni dug u pitanju', rekao je Čačić.

O uvođenju HDZ-ovog telefona na koji bi se trebale javljati navodne žrtve političkog revanšizma vlade Zorana Milanovića, Čačić je samo kratko rekao: 'Lijepo.'

Čačićev kolega u Vladi, ministar zdravlja Rajko Ostojić, na isto je pitanje odgovorio da je siguran da revanšizma nema. 'Uvjeren sam da nitko neće nazvati tu liniju', ocjenjuje Ostojić.

Na kraju, upitan o slučaju kravljeg ludila zabilježenog u varaždinskom kraju, potvrdio je da je to 'stara informacija, potvrđena u Beču prije nekoliko tjedana'. 'Nema razloga za paniku. Sve je pod kontrolom', umirio je građane ministar zdravlja.