TRAŽI POMOĆ OD SAD-A

Moldavska premijerka Blinkenu: Primili smo 250 tisuća izbjeglica, to je previše za ovako malu zemlju

06.03.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Četvrt milijuna ljudi prešlo je u Moldaviju iz Ukrajine od početka rata 24. veljače, rekla je u nedjelju moldavska predsjednica Maia Sandu, a 120.000 ih je ostalo u zemlji, rekla je premijerka Natalia Gavrilita na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u glavnom gradu Kišinjevu.

Najviši diplomat Washingtona Blinken pohvalio je čelnike Moldavije što su primili izbjeglice iz Ukrajine tijekom posjeta toj zemlji na turneji po istočnoj Europi nakon ruske invazije.

"Za malu zemlju kao što je Moldavija, ovo je vrlo velik broj" i Moldaviji će trebati pomoć da se izbori s priljevom, rekla je premijerka.

Blinken je rekao je da se divi velikodušnosti i gostoprimstvu Moldavije u prihvaćanju onih koji bježe od sukoba.

Posjet je uslijedio nakon što je Blinken u subotu posjetio Poljsku, članicu NATO-a, dok savez jača svoj istočni bok kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

Turneju će nastaviti posjetom Litve, Latvije i Estonije.

Moldavija, bivša sovjetska republika kao i njezina susjeda Ukrajina, nije članica NATO-a, ali je u četvrtak službeno podnijela zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji.

Taj bi potez mogao uznemiriti Moskvu, koja ima oko 1500 vojnika smještenih u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlja na istoku Moldavije.