DESANT U SABORU

'MOL je neprijateljski preuzeo HDZ, a onda i Vladu RH'

18.05.2016 u 09:28

Bionic
Reading

U SDP-u su ipak odlučili iz saborskih klupa pokrenuti desant na aktualnu vlast. Nakon što je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio mogućnost pokretanja saborskog istražnog povjerenstva povodom afere Konzultantica, predsjednik SDP-a Zoran Milanović potvrdio je da će njegova stranka danas zatražiti pokretanje opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Istodobno, predsjednik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski otkrio je da se SDP pridružio inicijativi za osnivanje saborskog povjerenstva kako bi se istražili neargumentirani navodi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je bivši šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio Milanovićev 'osobni obavještajac'

'Dobili smo partnera u Klubu SDP-a, koji je podržao našu inicijativu i zajedno krećemo u osnivanje istražnog povjerenstva. Trebaju nam potpisi 10 posto zastupnika, dakle točno 16 potpisa, koje planiramo predati ovih dana, ovisno o razvoju događaja. Nakon toga, o predsjedniku Sabora Željku Reineru ovisit će kada će naš zahtjev uvrstiti u dnevni red. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker osobno mi je rekao da će i on potpisati naš zahtjev, jer je i HDZ-u u interesu da se to raščisti. Kao običnom građaninu, drago mi je što će i jedan HDZ-ovac to potpisati', naveo je Tomislav Končevski u razgovoru za tportal.

Dogovor s SDP-om, kaže Končevski, postignut je neposredno nakon što su laburisti još 6. svibnja u Saboru najavili da će inicirati osnivanje istražnog povjerenstva. 'Mi smo, kao manja stranka, možda bili malo brži od SDP-a', domeće Končevski, kojemu je stalo da se utvrdi ne samo je li postojala kakva kriminalna radnja, nego i tko koga prisluškuje, tko je s kime šurovao i tko kome smeta.

Grbin: Karamarko je javni interes podredio privatnom 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas odlučuje o pokretanju postupka protiv šefa HDZ-a Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, naglašava, međutim, da je pitanje iskazivanja povjerenja članu Vlade zapravo pitanje njegove političke odgovornosti.

'O političkoj odgovornosti odlučuje Hrvatski sabor i pokušaj skrivanja iza Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je pokušaj bijega od činjenice da je prvo HDZ, a onda Vladu RH neprijateljski preuzeo MOL. Gospodin Karamarko čitavo vrijeme od kada je preuzeo dužnost potpredsjednika Vlade, a i prije kao predsjednik HDZ-a, pokazuje da mu je privatno, i privatni interesi, ispred javnog. Sukob interesa je jedno, a politička odgovornost sasvim drugo i u tom kontekstu naša je obveza, kao najjače oporbene stranke, otvoriti raspravu o povjerenju, kako bi se pred Saborom i pred hrvatskom javnošću vidjelo tko obnaša toliko važnu državnu funkciju', poručio je Grbin za tportal.

Kako je Drimia odjednom postala važan faktor na sceni odnosa s javnošću?

Podsjetimo, prema saborskim pravilima, pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom njezinom članu ili Vladi u cjelini može se pokrenuti na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru, a o povjerenju će se raspravljati i glasovati najkasnije u roku od 30 dana od dostave prijedloga.

Inicijativa za osnivanje istražnog povjerenstva o aferi Konzultantica, o čemu je u emisiji Otvoreno HRT-a govorio Orsat Miljenić, očigledno će ovisiti o ishodu inicijative za opoziv Karamarka. Grbin pritom kaže da je 'sporno trgovačko društvo Drimia u rekordnom roku od osnutka postalo važan faktor na sceni odnosa s javnošću, a da praktički nikome nije poznato koje su to kampanje i aktivnosti koje su oni radili'.

'S obzirom na to da su financijski podaci o prometu tog trgovačkog društva javno dostupni svakome tko je imalo informatički pismen, legitimno je postaviti pitanje odakle su svi ti prihodi došli, jer ovdje se ne radi o bilo kojem trgovačkom društvu, nego o trgovačkom društvu koje je povezano s prvim potpredsjednikom Vlade i čija sredstva je on koristio za svoje potrebe, o čemu su hrvatski mediji izvještavali', rekao je Grbin, aludirajući na korištenje mercedesa tvrtke Drimia u privatne svrhe. 

Hoće li Karamarko odluke o Ini prepustiti Brkiću? 

Grbinu je osobito problematično Karamarkovo objašnjenje da on strogo dijeli privatno od poslovnog.

'Nema stroge podjele privatnog od poslovnog kada ste prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik najvažnije stranke u toj vladi. Kako će se on ograditi od donošenja odluka o Ini kad je na čelu političke stranke bez koje se niti jedna odluka u Hrvatskom saboru ne može donijeti? Kako? Neće sjediti na predsjedništvu SDP-a? Prepustit će Vasi da priprema odluke o Ini? Neće glasovati o odluci o tome kako će se povlačiti dobit iz trgovačkih društava? Neće glasovati o zakonu o ugljikovodicima kad se isti bude mijenjao? Na koji način će se izuzeti predsjednik najveće stranke u hrvatskom parlamentu i prvi potpredsjednik Vlade od donošenja političkih odluka?', pita Grbin, zaključujući da je Karamarkovo opravdanje zapravo 'bacanje prašine u oči javnosti'.

Miljenić: Postoje li dodatni ugovori i za neke hrvatske firme koje se prodaju?

Orsat Miljenić
u emisiji Otvoreno u nekoliko navrata naglasio je da možda postoje i 'drugi ugovori za neke hrvatske firme koje se prodaju'. Upitan ima li nekih konkretnih saznanja, Miljenić odgovara da nema, ali je 'logično, ako ima jedan ugovor, da ih ima i više'.

'Uostalom, zašto ne provjeriti. Zato je jedna od opcija osnivanje istražnog povjerenstva, koje će vrlo vjerojatno tražiti sve ugovore. Naravno, ako se u međuvremenu izglasa nepovjerenje, ako prvi potpredsjednik Vlade sam ode ili se nešto drugo u tom smislu dogodi, onda to nećemo tražiti. Teoretski, to povjerenstvo može se osnovati i prije jeseni, ali ono će sigurno mjesecima raditi', ocijenio je Miljenić za tportal.

Računa li u osnivanju istražnog povjerenstva na podršku Mosta?

'Svakako je očekujem, jer su oni sami rekli da hoće sve čisto, tako da bi bilo vrlo začuđujuće da nam ne daju podršku u tome. Dapače, mislim da bi tu i Karamarko trebao biti zainteresiran, ako je sve čisto. Dakle, očekujem i podršku HDZ-a', rekao je Miljenić.