(NE)SKROMNI JOSIPOVIĆ

'Moji savjetnici puno rade i plaće im nisu velike!'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 28.05.2010 11:46
  • Objavljeno 27.05.2010 u 16:26
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ni više od tri mjeseca nakon što je izabran za predsjednika, Ivo Josipović se, kako nam je i sam priznao, nije počeo baviti konkretnim pitanjem koje spada među njegove ovlasti – popunjavanjem veleposlaničkih mjesta

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, preko 20 veleposlanika je prekoračilo svoje mandate. Također, tijekom ljeta u srpnju i kolovozu iz diplomatske službe u inozemstvu će se kući vratiti 57 djelatnika, a u suprotnom smjeru će otići 31, što znači da će 26 mjesta ostati upražnjeno.

Josipović je najavio skore razgovore po tom pitanju.

'Smatram da je imenovanje veleposlanika iznimno odgovoran posao i ja ću tome pristupiti maksimalno ozbiljno i inzistirat ću na onome što sam uvijek govorio, na stručnosti i moralnosti svih izabranih veleposlanika', naglasio je Josipović i dodao da nema svojih kandidata za upražnjena mjesta.

Josipović je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana oružanih snaga RH odgovarao i na druga aktualna pitanja, poput mogućnosti da mu HDZ drastično ograniči ovlasti. Predsjednik smatra da su to za sada samo nagađanja.

'Imamo praksu koja se pokazala dobrom. Ja ću sutra razgovarati s gospođom premijerkom kako ćemo dalje urediti funkcioniranje ureda', kaže Josipović. On predlaže da se dosadašnja praksa uredi zakonom. Na primjedbe da su plaće njegovih savjetnika previsoke i u rangu premijerkine, predsjednik odgovara da su u pitanju koeficijenti koje je naslijedio.

'Mislim da odgovaraju danonoćnom angažmanu i preko vikenda. Međutim, sve je stvar dogovora, a i mi smo u uredu nešto spustili koeficijente i mislim da prilagođavamo rad Ureda mogućnostima države', naglasio je Josipović.

Što se tiče afere Daimler, predsjednik se slaže da 'svatko za koga postoji sumnja da je sudjelovao u nezakonitim aktivnostima mora biti istražen'. 'To nema veze niti sa stranačkom niti s bilo kojom drugom pripadnošću, mi smo se kao država odredili kao pravna država i tako se trebamo i ponašati', rekao je predsjednik.

Za objavljivanje dijela dnevnika Ratka Mladića predsjednik smatra da je sve što je pronađeno iz doba rata, bez obzira na što se odnosi, povijesna građa i kao takvu mora se znanstveno tretirati te će povjesničari na tome raditi svoj posao.

Na kraju nije htio spekulirati kakav će biti izvještaj o suradnji haškog tužitelja Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti.

'Ne bih nagađao. Ono što je jasno jest da je Hrvatska učinila napredak i nastoji udovoljiti zahtjevima Haškog suda', rekao je predsjednik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi