JOSIPOVIĆ ODGOVORIO DRAGOJEVIĆU

'Moje je pravo i dužnost da polemiziram'

Bionic
Reading

Glavni urednik tjednika Srpskog narodno vijeća – Novosti - danas bi trebao biti smijenjen! Sam Dragojević kaže da je to skandalozno te nam otkriva po čijem je nalogu došlo do toga

Dvije naslovnice Novosti 'Obadva, oba su pala' postale su prije nekoliko tjedana veća vijest od samog pada dvaju MiG-ova Hrvatske vojske. Naslovnicu je osudila  premijerka Jadranka Kosor, oporbeni čelnik Zoran Milanović nazvao ju je nespretnom i nezgodnom, a predsjednik Ivo Josipović pozvao je izdavača da razmisli o uređivačkoj politici tjednika.

Rade Dragojević smatra da je upravo s Pantovčaka došao nalog za njegovu smjenu. 'Predsjednik je jako ljut. Pa on je i javno tražio smjenu. To vam je njegova nova pravednost. Prvu godinu svog mandata obilježit će smjenom urednika', rekao nam je u petak Dragojević.

On i dalje stoji pri svom stavu: smatra da nije napravio nikakav moralni niti profesionalni propust. Štoviše, kaže da su reakcije čitatelja Novosti na spornu naslovnicu bile odlične. Dragojević kaže da je tim ljudima vratio nadu da mogu biti ravnopravni i da nisu građani drugog reda.

Također, smatra da mu je nanesena velika nepravda: 'To je skandalozno i nije fer. Ja jednostavno ne vidim krimen u svom uredničkom ponašanju.'

Ivica Đikić postaje novi glavni urednik?

Dragojevića bi, prema našim informacijama, trebao naslijediti nekadašnji feralovac i donedavni glavni urednik Novog lista Ivica Đikić. Rade Dragojević pak smatra da Srpsko narodno vijeće, koje danas odlučuje o smjeni, zbog političkog pritiska mora napraviti kozmetičke promjene.

Na naše pitanje smatra li da će doći do promjena u uređivačkoj politici, Dragojević je rekao da će novi glavni urednik imati zadaću 'pripitomiti' Novosti. Ivica Đikić potvrdio nam je da mu je ponuđeno to mjesto i da razgovori još traju. Novi posao još nije prihvatio.

Dragojević pak smatra da ne bi ni trebao. 'Mi smo inače dobri kolege. Ako pristane, bilo bi to nekolegijalno - doći u Novosti i biti pacifikator', rekao je. Zamoljen da komentira Dragojevićevu izjavu, Đikić nam je samo rekao: 'Ne zanima me takva vrsta komentara.'

Je li Dragojević smijenjen zbog sporne naslovnice, Đikić opet ne želi odgovoriti, bez obzira na kolegijalnost. 'To su njihove stvari. Ja ne ulazim u odnose izdavača i urednika', kratko nam je rekao.

Predsjedništvo SNV-a bi odluku o Dragojevićevoj smjeni trebalo donijeti u popodnevnim satima. Hoće li uskoro bivši glavni urednik ostati u Novostima, ni sam još ne zna. 'Valjda mislim ostati. Još nisam razmišljao o tome', rekao je Dragojević te nam otkrio da ima nekih novih planova medijskog karaktera.

Pupovac bez komentara

'Danas imamo razgovor o Novostima. Odluka je na Predsjedništvu SNV-a, ne na meni', rekao nam je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Josipović: Dragojevićeva izjava je nekorektna

Na pitanje kako komentira smjenu Rade Dragojevića s mjesta glavnog urednika Novosti, te njegovu izjavu prema kojoj je nalog za smjenu došao s Pantovčaka, predsjednik Josipović danas je rekao: 'Izjavu gospodina Dragojevića smatram krajnje nekorektnom. Ja nemam nikakvog načina da utječem na Srpsko narodno vijeće. Mi smo polemizirali o jednom tekstu i mislim da je moje pravo da polemiziram, dapače da mi je to dužnost'.
'Mislim da je riječ o manipulaciji za zaštitu neke svoje pozicije. Možda svoju poziciju gospodin Dragojević ima pravo štititi, ali ne lažno', rekao je Josipović i ponovio da njegov poziv Novostima da 'razmisle o uređivačkoj politici' nije imalo veze s pozicijom glavnog urednika i njegovim imenovanjem.