UPOZORENJE POLJOPRIVREDNIKA

Mlijeko i meso će dogodine dvostruko poskupjeti!

Mlijeko mljekara mljekari

Mlijeko mljekara mljekari

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Mesa na tržištu trenutačno ima i previše, jer se u klaonice odvodi stoka za proizvodnju mlijeka, no za godinu dana neće biti ni mesa ni mlijeka, pa će im cijene skočiti i do sto posto, kažu poljoprivrednici, piše Novi list

Kako upozoravaju vodeći ljudi Hrvatske poljoprovredne komore – Mato Brlošić , Mato Mlinarić i Damjan Bogdanović , mesa na tržištu trenutačno ima i previše, upravo zato što se u klaonice odvodi stoka za proizvodnju mlijeka, no za godinu dana neće biti ni mesa ni mlijeka, čije će cijene značajno rasti, i do sto posto, prenoi Novi list.
'Nedostajat će hrane, morat ćemo uvoziti i kukuruz i soju, i meso i mlijeko, a pomoći neće niti intervencije novčanim potporama', ističe Darko Juzbašić iz upravnog odbora Poljoprivredne komore. Službene, ovih dana objavljene prve procjene ovogodišnjeg uroda kukuruza, čija berba tek slijedi, znatno su, međutim, blaže od apela poljoprivrednika, koji stižu direktno s terena.

Prirod kukuruza ove će jeseni biti manji za 25 posto u odnosu na prošlogodišnju berbu, toliko će manje biti i soje, šećerne repe za 18, a suncokreta za četiri posto – kaže prva procjena priroda najvažnijih kasnih usjeva u ovoj godini, koju je objavio Državni zavod za statistiku.

Suša je, ne slaže se sa službenom statistikom Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, u nekim, najistočnijim dijelovima Hrvatske, uzrokovala apsolutno propadanje kukuruza, šećerne repe bit će, najavljuje, oko pedeset posto manje, soje i krmiva također. Situacija je bolja što su i usjevi zapadnije, no u prosjeku će, uvjeren je Brlošić, kukuruza u cijeloj Hrvatskoj biti za 50 do 60 posto manje.

Na upit kako je moguće da službena statistika predviđa upola blaži scenarij, Brlošić odgovara kako će 'takve procjene nekome koristiti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!