FIKTIVNA SLOBODA

Mladineu ukinut istražni zatvor

27.05.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu, zajedno s još četvero osumnjičenih da su Fond oštetili za najmanje 103 milijuna kuna fiktivnom prodajom PET ambalaže, danas je ukinut istražni zatvor, u kojem su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke proveli posljednjih mjesec dana

Iako je USKOK tražio da im se istražni zatvor produlji, sudac istrage Ratko Šćekić prihvatio je prijedlog obrane da se osumnjičenima izrekne blaža mjera, odnosno da im se na slobodi zabrani pristup svjedocima koji još nisu ispitani, izjavio je Mladineov odvjetnik Milenko Umičević, koji očekuje da će osumnjičenici biti pušteni danas poslijepodne.

Zabranu kontakta sa svjedocima trebala bi nadzirati policija.

U istrazi o fiktivnoj prodaji PET ambalaže Mladinea se sumnjiči da je u cilju izvlačenja novca iz Fonda osnovao kriminalnu skupinu u kojoj su bili vlasnica tvrtke "BBS" iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, njezin sin Krunoslav Bešenić, direktor poduzeća 'Retabl' iz Metkovića Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke 'Odlagališta sirovina' Miho Zrnić Marinović, poznat kao "dalmatinski kralj otpada".

Istražitelji sumnjaju da je do plijena, jednog od većih u dosadašnjim korupcijskim aferama, skupina došla zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem službenih isprava koje su trajale od početka 2006. do studenog prošle godine.

Mladineo je zbog ove istrage 28. travnja vraćen u Remetinec nakon samo deset dana slobode. Naime, USKOK ga istražuje od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, uoči uskrsnih blagdana je pušten na slobodu, a kao mjera opreza i tada mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom "Odlagalište otpada" koje je na štetu Fonda navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna.

Zbog te je istrage u Remetincu ranije bio i vlasnik "Odlagališta otpada" Zrnić Marinović.