REAKCIJA NA PROHIBICIJU

Mladi poručili Bandiću: Hoćemo klubove, a ne represiju

21.03.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Savjet mladih grada Zagreba nadležnim gradskim vlastima je poručio da umjesto restrikcija mladim sugrađanima ponude dovoljno prostora i sadržaja za smislenije korištenje slobodnog vremena

Vijeće za prevenciju Grada Zagreba na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića donijelo je Akcijski plan suzbijanja štetne uporabe alkohola u gradu Zagrebu za razdoblje od 2012. do 2016. Glavni cilj je smanjenje konzumiranja alkohola među maloljetnim osobama, što se sve više pokazuje kao ozbiljan problem. Problemi društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, na što upozorava i Savjet mladih grada Zagreba, sve su složeniji i masovniji, a radi se o porastu eksperimentiranja s različitim sredstvima (alkoholom, lakim i teškim drogama) kod spomenute populacije, što ih nerijetko odvede u pogrešnom smjeru, nasilja, ovisnosti i kriminala, međutim, prema njihovom stavu, rješenje nikako ne leži u najavljenoj represiji, već u edukaciji i prevenciji ovakvog ponašanja.

Što mladima Zagreb još može ponuditi?

Centri za mlade (Youth centres) su mjesta gdje su mladima organizirani kulturni, kreativni i sportski sadržaji (nešto slično kao naši centri za kulturu), ali puno inovativniji, transparentniji i produktivniji (više se novca ulaže i troši u konkretne projekte i aktivnosti mladih, a manje u 'hladni pogon' i ogromnu mašineriju, odnosno za režije, troškove zaposlenika – od ravnatelja, administratora do spremačice, domara itd. Postoje i informativni centri za mlade u kojima se mladi u bilo kojem trenutku i bilo kada mogu informirati o onome što ih zanima.

Jedan od uzroka ovakvog stanja, što se Grada Zagreba tiče, ali i cijele Hrvatske, jest nedostatak prostora i projekata u koje bi se djeca i mladi mogli slobodno, besplatno i neograničeno uključivati, sadržajno provoditi svoje slobodno vrijeme, dobiti pomoć u učenju ili savjet, uključiti se u radionice i tečajeve, kreativno se zabavljati i družiti.

'Bez da se mladima prvo osigura kvalitetne opcije za provođenje slobodnog vremena, posebice vikendima, što smo u iscrpnom izvještaju s pregršt ideja o kvalitetnom organiziranju 'Youth programa' kakvi postoje po svim europskim i svjetskim metropolama, podastrli Skupštini već prije dvije godine, protivimo se odluci o restrikciji nošenja alkohola maloljetnim osobama jer je zakonski ionako već regulirano da se njima alkohol ne smije ni prodavati', poručila je u priopćenju Savjeta mladih njihova predsjednica Olga Plazibat nadležnim gradskim vlastima, posebice gradonačelniku Milanu Bandiću.

'Izgleda da je lakše naganjati i utjerivati kazne od tinejdžera koje policija ulovi s pivom u parku nego od trgovina koje su im ga nezakonito prodale', upozorava Savjet mladih.

Gradskim vlastima mladi predlažu da se ugledaju u europske metropole, koje sve više razvijaju i paralelne programe tzv. 'pedagogije na ulici' gdje se direktno provode sociopedagoške aktivnosti s mladima koji slobodno vrijeme vikendom provode na školskim igralištima, u parkićima itd.

Umjesto navedenog prijedloga Savjet mladih predlaže hitno osnivanje klubova za mlade u svim gradskim četvrtima u kojima bi mogli kreativno i samostalno provoditi slobodno vrijeme vikendom navečer. 'Bila bi to mjesta gdje bi se djeca i mladi mogli besplatno okupljati i družiti, kreativno provoditi slobodno vrijeme, nešto naučiti. U Zagrebu takva mjesta gotovo da i ne postoje', upozorila je Olga Plazibat

Pri tome bi se, napominju predstavnici mladih Zagrepčana, posebno trebalo voditi računa o integraciji i pozitivnoj afirmaciji djece i mladih iz 'rizičnih' skupina, djece i mladih koji eksperimentiraju s alkoholom, drogom i cigaretama, djece i mladih iz socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina.

Godišnji proračun jednog kluba mladih prema njihovim procjenama bio bi manji od proračuna jednoga prosječnoga službenog automobila državnog tijela ili tijela lokalne uprave, ili pak dva–tri djelatnika državne ustanove koja se bavi odgojem, rehabilitacijom, resocijalizacijom.

No, za sve navedeno treba uložiti puno truda. Nadležnim institucijama je, po svemu sudeći, lakše naganjati i utjerivati kazne od tinejdžera koje policija ulovi s pivom u parku, nego ih usmjeriti kako da smislenije troše svoje slobodno vrijeme.

Što građani misle o Bandićevoj prohibiciji?