(NE)SREĆA U HRVATA

Mladi jedini sretni jer ne znaju tko ih financira

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.07.2010 14:31
  • Objavljeno 06.07.2010 u 11:09
depresija tuga nasilje žena djevojka silovanje

depresija tuga nasilje žena djevojka silovanje

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Nacionalni indeks sreće (NIS) pada iz mjeseca u mjesec. Jedini koji su i dalje ostali pozitivni, pokazuje istraživanje Banke, Hendala i Allianza, su mladi što je i razumljivo jer oni ne znaju i ne brinu o tome tko ih i kako financira

Prvi put od početka mjerenja palo svih devet komponenti indeksa, najviše emotivno i fizičko zdravlje.

Gledajući posljednje rezultate, zaključuje se u istraživanju, očito je da se kvaliteta života građana iz mjeseca u mjesec smanjuje te da se približava zoni nesreće (sve ispod 50 bodova).

Percepcija kvalitete života prema dobnim skupinama očekivano opada s godinama starosti, pri čemu su izrazito sretni najmlađi, od 15 do 24 godine, s indeksom sreće od 72,9 bodova, koji zajedno s onima do 34 godine imaju statistički značajno viši indeks od ostalih dobnih skupina.

Hendal/Banka

Hendal/Banka

Izvor: tportal.hr / Autor: Hendal/Banka

Klikni za uvećanje

Mladi su i najoptimističniji, a njihova su očekivanja u budućnosti znatno viša od sadašnjeg zadovoljstva. No već se poslije 45. godine gube razlike u ocjenama trenutačnog zadovoljstva i budućeg očekivanog zadovoljstva, a poslije 55. godine gotovo da ih i nema.

Mladi se u europskoj statistici (Eurostat) definiraju u dobnoj skupini od 15 do 24 godine starosti. Populacija te dobne skupine pretežito je radno neaktivna jer se nalazi u sustavu obrazovanja.

U Hrvatskoj se pak često populacija mladih definira od 15 do 27 godina, pa čak i do 29 godina starosti (u statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), s obrazloženjem da mladi dugo studiraju pa izlaze na tržište rada puno kasnije.

Iako taj argument duljine studiranja i zadržavanja u neaktivnosti odražava realnu situaciju mladih u Hrvatskoj, drukčije statističko grupiranje te populacije ne doprinosi međunarodnoj usporedivosti i pravoj slici stanja mladih koji bi poslije 24 godine starosti trebali izaći na tržište rada i započeti aktivno svoju radnu karijeru.

Većina mladih obuhvaćenih u istraživanju NIS-a u fazi je obrazovanja, njih 70 posto su ili učenici ili studenti. Preostalih 30 posto nalazi se na tržištu rada, od čega je zaposlenih 16, a nezaposlenih 14 posto. Mladi obuhvaćeni istraživanjem uglavnom ne znaju ili se ne žele izjasniti o prihodima domaćinstva u kojemu žive; oni vjerojatno zaista ne znaju ili ne brinu o tome tko i kako ih financira. To objašnjava i njihovu višu razinu sreće, višu razinu zadovoljstva trenutačnom životnom situacijom i višim očekivanjima u iduće dvije godine.

I emotivno stanje i fizičko zdravlje mladih daleko je bolje od svih ostalih dobnih skupina, no to ne iznenađuje. Sljedeća pak komponenta NIS-a zdravo ponašanje donosi ugodno iznenađenje o statistički značajnijem zdravom ponašanju mladih do 24 godina starosti, naročito u usporedbi s onima u dobi od 25 do 44 godina. Na bazi stereotipa ili predrasuda pogrešno bi bilo zaključiti da mladi ljudi previše puše, piju ili se nezdravo hrane, jer njihovi odgovori pokazuju upravo suprotno.

Primjerice, mladi do 24 godine puno manje puše nego ostale dobne skupine. Kad je riječ o radnoj (školskoj) okolini mladi imaju pozitivnu ocjenu od visokih 75 bodova. Oni izražavaju visoku razinu zadovoljstva i o okolini u kojoj se obrazuju i u pogledu iskorištavanja svojih potencijala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi