PITALI SMO TRAGOM TRANSPARENATA

Mladi Jastrebe, jesu li Merčep i Glavaš doista heroji?!

01.03.2011 u 06:54

Bionic
Reading

'Merčep je heroj, Stanimiroviću mučko đubre', samo je jedan od transparenata s braniteljskog skupa u subotu. Na mnogima su isticani kao neupitni heroji upravo Merčep, Glavaš i Gotovina. U govorima su se čule psovke, vulgarnosti i mržnja, a HTV i mnogi koji su ocjenjivali skupove isticali su da su bili dostojanstveni. Jesu li doista branitelji suglasni da su baš Merčep i Gotovina neupitne veličine s hrvatske braniteljske scene i jesu li sve situacije bile dostojanstvene, razgovarali smo s Brankom Borkovićem, Mladim Jastrebom, koji je bio jedan od organizatora skupova

Tko je kriv za sekundarnu viktimizaciju hrvatskih branitelja i što je sa zapovjednom odgovornošću hrvatskog državnog vrha u slučaju Tihomira Purde? Smiju li i zašto branitelji biti nedodirljiva kasta te kako je moguće pod znak jednakosti svesti Glavaša, Merčepa, Gotovinu i Purdu?

Branka Borkovića, Mladog Jastreba, ratnog zapovjednika Tihomira Purde, koji je sudjelovao u organizaciji skupova, pitali smo hoće li biti novih braniteljskih prosvjeda, što misli o okupljanju desnice kao moguće braniteljske opcije, a što najavljuje jedan od organizatora Željko Sačić, te zašto ni na jednom skupu nije spomenut ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, što je pokrenulo i spekulacije o dogovoru među prosvjednicima da će amnestirati Karamarka od odgovornosti u slučaju Purda.

Tomislav Karamarko
Branitelji su na prosvjedima skandirali protiv 'majke' ili 'maćehe' Jadranke Kosor, predsjednika Ive Josipovića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. No ministra policije Karamarka nitko nije spominjao premda upravo on, unatoč Purdinom demantiju, uporno tvrdi da je Purda znao za tjeralicu još 2007. pa ispada da je sam kriv za to što mu se događa. Zašto je Karamarko 'zaboravljen' u braniteljskim prozivkama vlasti?
Ne želim nikoga napadati, ni braniti, ali premijerka Kosor je ta koja je odgovorna za svoje ministre. Bivši sekretar za narodnu obranu Danijel Rehak te povjerenik za bivšu vukovarsku općinu Marin Vidić i ja bili smo na sastanku s Kosor te njezinim ministrima: ministrom policije Karamarkom, pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, obrane Davorom Božinovićem i branitelja Tomislavom Ivićem. Tražili smo objašnjenja i odgovore što se događa, što se poduzima u slučaju Purde, ali evo, prošla su već više od dva tjedna i nema odgovora. Nema ih, a Kosor je odgovorna, no ona očito nema povjerenja u svoje ministre, jer zašto je onda pored njih imenovala Damira Krstičevića kao savjetnika za vojna i braniteljska pitanja? To je upad u politički sustav, iskaz nepovjerenja prema ministrima, degutantan i neodgovaran ispad. Tko je ona da to može činiti, kao i tvrdnja da je ona osigurala respektabilne mirovine. Zato sam i pitao gdje ja to živim, je li ovo Orwell ili put u nacističku Njemačku?

Međutim, dio branitelja misli da je vlast upravo na čelu s Kosor učinila sve što je mogla pa su se i sastali s njom u petak, zaključivši da se slučaj Purda treba rješavati kroz institucije, a potom su u subotu na Policijskoj akademiji gotovo istodobno s održavanjem prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu održali svoj radni sastanak. Braniteljski su redovi razjedinjeni, jeste li uopće bili pozvani na Akademiju i biste li se odazvali da niste morali biti na Trgu?

Neki su, izgleda, podobni, a neki nepodobni, neki ugledni, a neki neugledni. Taj je skup na Policijskoj akademiji najavljen kao skup uglednih branitelja, branitelja koji će tamo moći reći sve što žele, ali ja nisam dobio nikakav poziv. Ja sam valjda neugledan. Da sam dobio poziv, došao bih, imao bih vremena doći prije skupa na Trgu i reći što mislim. Ali valjda postoje ugledni, neugledni, podobni, nepodobni, ružni, lijepi, mršavi, debeli, ne znam. Pitam ih čijim je novcem organiziran taj skup? Mi smo platili svoj iz vlastitog džepa, a čiji su, državni, novac oni tamo trošili?


Željko Sačić
Željko Sačić, jedan od organizatora braniteljskih prosvjeda u Zagrebu i Splitu, otvoreno govori o okupljanju nove desnice i najavljuje daljnje braniteljske prosvjede, dok ste vi rekli da je prosvjedni skup u Splitu zadnji takve vrste?
Naš posao nije gotov, okupljat ćemo se na obilježavanjima velikih obljetnica iz Domovinskog rata, bit će riječ o tome i o položaju branitelja, jer pred nama je godina velikih jubileja. Želi li Željko (Sačić) organizirati daljnje prosvjede, to je njegova stvar. Što se tiče politike, ne mogu se isključiti političke ambicije - pa ja sam, kao što znate, član HSS-a, ali nijedna, ponavljam, nijedna vlast ne može biti revizionist povijesnih događaja. Nova desnica? Pa već sad postoji devet pravaških stranaka, a samo je jedan pravaški zastupnik u Saboru. To je gotovo na razini folklora.

Na skupovima se i psovalo, a viđeni su i transparenti poput 'Merčep je heroj, Stanimiroviću mučko đubre'? Naravno da ne želimo dovesti u pitanje težak život i ratni put Petra Janjića Tromblona, ali što mislite o njegovoj izjavi da 'ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao sanjati da će mu Srbin suditi u njegovoj domovini'? Jesu li to transparenti i riječi koji vode rješavanju Purdine sudbine?
To su otvorena pitanja, ali Tromblonov cijeli život je izranjavan, nad njim je izvršen ratni zločin. No znate što, za mene su svi koji žive u Hrvatskoj politički Hrvati. Postoje različite etničke skupine, poput Hrvata i Srba, ali svi su oni građani Hrvatske i politički Hrvati. I na to se mislilo, to nije širenje govora mržnje. Možda neke stvari doista nisu trebale, no u verbalnu toleranciju neću ulaziti kao sferu verbalnog delikta. Što se tiče Stanimirovića, zbog njegovog je djelovanja u Vukovaru ubijeno pet tisuća hrvatskih glava, i za to, za zločine, ne može biti abolicije.

Tomislav Merčep i Jadranka Kosor
Mnoge je šokiralo to kada su se uz Thompsona na pozornicu popela i mala djeca s vojnim oznakama. Je li trebalo izložiti djecu takvim stvarima i što biste možda mijenjali u organizaciji prosvjednih skupova?
Ne mogu reći da su to skupovi primjereni djeci, ali kako mogu nekome zabraniti da dovodi dijete, neki bi se možda i naljutili. Što se tiče organizacije, nije ona bila cilj sama po sebi, cilj je bio upozoriti da pravna država ne funkcionira i da mi, za razliku od situacije vezane uz Haag, gdje postoje dokumenti kojima je definirana suradnja, u slučaju sa Srbijom ne znamo kakvi sve dokumenti postoje. U slučaju Haaga i Gotovine postoji rezolucija Vijeća sigurnosti i zakon o suradnji s tim sudom, obaveza prijenosa, ali u slučaju Srbije i Purde tražimo da politika odgovori na temelju čega je došlo do ove situacije, to nije u segmentu hrvatskih međunarodnih obaveza. Vlada, DORH i predsjednik rade protivno Ustavu, to je opasan izlet izvan ustavnih normi i tu pada pravna država.

Ali recite, kako je moguće, kao što je bio slučaj i na ovim prosvjedima, pod znak jednakosti s Purdom svesti pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, Antu Gotovinu koji čeka presudu u Haagu ili Tomislava Merčepa, čija se pojava vezuje uz najmračnije epizode rata u Hrvatskoj, poput mučenja i egzekucije srpskih civila u Pakračkoj Poljani te obitelj Zec? Zar su doista oni najznačajniji hrvatski branitelji?
Rekao sam da pravna država pada, i to u oba slučaja. Purda, ali i Gotovina, jer tko je rekao da postoje topnički dnevnici, tko je to rekao? Ubojice ne mogu hodati slobodno, ali ta zapovjedna odgovornost, što to znači, da smo svi mi zapovjednici odgovorni za sve, a - neposredni izvršitelji? Pa najlakše je reći da ti je netko nešto naredio! Hoćemo li onda zatvoriti cijeli državni vrh? Pitam, bi li se Glavašu sudilo da se nije zamjerio Ivi Sanaderu? I što je sa slučajem obitelji Zec, zar je to jednako Ovčari? Taj zločin treba istražiti i kazniti, ali što je sa zločinima nad Hrvatskom? Dopušta se da zločinac ponovno terorizira žrtvu, uz blagoslov hrvatskih vlasti. Što radi DORH? Ne radi svoj posao. Mi samo tražimo funkcioniranje pravne države, naravno nitko ne smije biti nedodirljiv, sve sumnje i ratni zločini trebaju biti istraženi, ali legitimnim putem, a ne preko političke hajke.