TRAŽI SE BOJKOT PROSVJEDA

Mladež HDZ-a napala Mrežu mladih

13.08.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Čelnici Mladeži HDZ-a optužili su danas predsjednicu Mreže Mladih Eminu Bužinkić da radi za interese SDP-a, a mlade su pozvali da bojkotiraju njezin poziv na jesenske prosvjede, ističući kako postoje bolji načini za izražavanje stavova.

'Već je iz povijesti pokušaja da Mreža mladih postane krovna organizacija mladih u Hrvatskoj jasno kako Emina Bužinkić jako štuje jednu političku opciju, odnosno jednu partiju', rekao je potpredsjednik HDZ-ove Mladeži Ante Topalović, na konferenciji za novinare.

Kazao je da se Mladež protivi politički montiranim prosvjedima te pozvao da 'politika ostane politika, a udruge udruge'.

Topalović sumnja u podatak da je u Mrežu mladih uključeno 60 udruga s 200 tisuća mladih, kako tvrdi ta organizacija.

Odbacio je tvrdnje da država ne vodi brigu o potrebama mladih, navodeći kako je od 2004. iz proračuna financirano 906 projekata mladih, na što je potrošeno 60-ak milijuna kuna.

I ove su godine, kaže, izabrana 92 projekta, koji će se financirati s 15 milijuna kuna. 'Smatramo da je to dosta novca, a uvjereni smo da će ga biti više kad za to bude mogućnosti', rekao je Topalović.

Tajnik Mladeži Josip Bilaver tvrdi da Mreža mladih iznosi krive podatke o davanjima za znanost i školarinama na fakultetima.

Ustvrdio je da su davanja za znanost u proteklih šest godina porasla za 67 posto te da se više od 60 posto redovitih studenata školuje o trošku države.
'Školarine se kreću između 270 i tisuću eura, a u EU su od 600 do 800 eura godišnje', rekao je Bilaver.

Podsjetio je da će od sljedeće godine na prvoj godini studija besplatno studirati svi koji polože državnu maturu, te da će uvjet za daljnje besplatno studiranje biti upis na više godine, bez ikakvih dodatnih kriterija.

Oni koji ne uspiju upisati godinu, morat će plaćati školarinu, no država na neki način mora poticati izvrsnost, rekao je Bilaver, uvjeren da porezni obveznici ne žele financirati ponavljače.

Mreža mladih jučer je na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježila Međunarodni dan mladih, najavivši da će se najesen priključiti prosvjedima sindikata i poljoprivrednika, zbog, kako su rekli, niskog studentskog standarda te 'nezaposlenosti i nezapošljivosti zbog lošeg obrazovnog sustava'.