Praznine 2020

Mlade Splićanke odlučile probuditi grad iz zimskog sna u koji upada završetkom turističke sezone i u njega dovesti umjetnike iz cijele regije

09.02.2020 u 15:12

Bionic
Reading

'Odlučili smo staviti logotip naše akcije na svaki zatvoreni poslovni prostor u centru grada, pa smo tiskali 35 velikih naljepnica u obliku crvene točke. Mislile smo da će ih biti previše, ali prevarile smo se: nestalo ih je dok smo prošli tri ulice', smiju se Splićanke Kristina Tešija i Jasmina Šarić, koje su s privremeno odsutnom Marinom Batinić organizirale trotjedni umjetnički projekt s utjecajem znatno širim od kulturnog. Barem u Splitu, koji živi svoj zimski san u nedostatku turista i mahom bez tragova života, barem u centru grada

Dovoljno je prošetati uskim uličicama Dioklecijanove palače i oko nje u ovom periodu između Nove godine i Uskrsa, pa spoznati zaglušujuću tišinu i prazninu koje ondje vladaju. Natpisi na zatvorenim i zakračunatim prostorima istog su značenja, ali barem nisu uniformirani: više ne obavještavaju samo o 'preuređenju' ili 'kolektivnom godišnjem', nego su katkad i duhoviti, pa veselim porukama prizivaju brzi dolazak proljeća, kvalitetan i dugačak odmor radnika i slične radosti.

U uličicama oko Dioklecijenaove palaće između Nove godine i Uskrsa vlada zaglušujuća tišina Izvor: tportal.hr / Autor: Andrea Resner

Pauza je proteklih godina trajala znatno duže, kako je i turistička sezona u Splitu bila kraća, a sada je u pravilu ograničena na siječanj i dio veljače. A i mišljenja građana ponešto su podijeljena - mnogima čak odgovara pustoš kako bi došli do predaha, priželjkuju jake kiše koje će temeljito oprati ulice i uživaju u gotovo zaboravljenoj slobodi nesmetanog kretanja vlastitim gradom. Ljeti, kad uzavre ova košnica, domaćem svijetu najlakše je naprosto zaobilaziti je.

Mnogim Splićanima odgovara zimska pustoš Izvor: tportal.hr / Autor: Andrea Resner

Sugovornice tportala prije tri godine osnovale su platformu Culture Hub Croatia namijenjenu umrežavanju, povezivanju i edukaciji, kao dio slične velike mreže na europskom nivou, a svoj virtualni 'hub' ove zime po prvi put će preseliti u fizičku sferu. I to baš u pet splitskih suvenirnica i mjenjačnica koje trenutno hiberniraju: one će na tri tjedna oživjeti i postati otvoreni ateljei za umjetnike i prostori za građane.

'Osam umjetnika - četiri iz Hrvatske i po jedan iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova - ovdje će imati svoje rezidencije i otvorene ateljee, bez unaprijed definirane produkcije. No očekujemo da će se kroz vizualnu i filmsku umjetnost ili performanse neki od njih referirati na kontekst u kojem će boraviti', objašnjava nam Jasmina Šarić, koja je u Splitu diplomirala povijest umjetnosti i filozofiju, a obrazovala se u Stockholmu i godinama radi kao freelance kustosica na više različitih projekata, trenutno u Laubi. Radila je i na Sveučilištu u Splitu i u nekoliko nevladinih udruga i galerija, kao i na nizu europskih projekata.

  • +4
Kristina Tešija i Jasmina Šarić Izvor: Cropix / Autor: Saša Burić / CROPIX

Drugi dio projekta 'Praznine 2020' još je lokalniji, participativan: kroz kalendar s naslovom 'Posvoji prostor' svim udrugama, građanima, inicijativama i pojedincima nude se termini u ovih pet crvenih točaka u Palači i oko nje, kako bi sami osmislili i predložili aktivnosti koje će se ondje odvijati. Bojali su se da se nitko neće javiti, a kalendar je zapravo već gotovo popunjen. Bit će tu i različitih radionica, razgovora s umjetnicima, 'pop-up' aktivnosti i 'meet-upova'. Svega blaga.

'Centar grada mora živjeti i Split je trenutno u problemu: s jedne strane tu je pustinja od sadržaja zbog kojih ljudi nemaju motiva za dolazak, a s druge strane ni zatvaranje trgovina i drugih prostora nije stvar osobnog odabira, treba prihvatiti činjenicu da vlasnicima nije isplativo držati ih otvorenima jer ne uspijevaju pokriti ni režije. Ali zbilja ne možemo samo kritizirati, treba malo i potegnuti', nadovezuje se Kristina Tešija, koja je diplomirala filozofiju, hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Splitu. Radila je kao profesorica, tumač je za znakovni jezik, a sudjelovala je i u brojnim Erasmus projektima na temu umjetnosti, medija, demokracije i interkulturalnog dijaloga. Djelovala je i u brojnim nevladinim organizacijama, a danas radi u Multimedijalnom kulturnom centru Split, ali i na community radiju KLFM te je iznimno angažirana na splitskoj društvenoj sceni.

Drugi dio projekta 'Praznine 2020' poziva građane da se uključe svojim prijedlozima aktivnosti u zamrlim prostorima Izvor: tportal.hr / Autor: Andrea Resner

'Dugoročni cilj ovog pilot projekta je da ovakvo korištenje prostora postane praksa. Dosadašnji je diskurs bio uglavnom fokusiran na kritiziranje trenutne situacije, dok će 'Praznine' kritiziranje zamijeniti promišljanjem o prisvajanju i djelovanju u stvarnom vremenu i prostoru i omogućiti svima da barem zimi oblikuju svoj grad i općenito urbani prostor. Uz to, regionalna dimenzija projekta te prisutnost umjetnika iz susjednih zemalja otvorit će prostor za dijalog i promociju regionalne suvremene umjetničke produkcije te pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju i poticanju novih suradničkih projekata na međunarodnom nivou', objašnjavaju za tportal autorice, s kojima je u timu i Marina Batinić koja ima diplome iz povijesti umjetnosti i engleskog jezika, ali i upravljanja kulturnom baštinom sa zajedničkog projekta francuskog i španjolskog fakulteta. Batinić godinama radi kao projekt menadžer na različitim kulturnim projektima u Hrvatskoj i Francuskoj, ali i za Europsku komisiju. Angažirana je u Kanal - Centre Pompidou, a trenutno je koordinatorica u SME Edgeryders u Bruxellesu..

U spomenutih pet prostora one, dakako, nisu provalile ili odlučile u njima skvotati; kulturno su se dogovorile s njihovim vlasnicima o najmu i tako će od 15. veljače do 7. ožujka umjetnici ondje boraviti potpuno legalno. Bit će to, pretpostavljamo, zgodna sličica umjetnosti okružene suvenirima, ponekad i onim jeftinim i kičastim.

  • +25
Poslovni prostori u središtu Splita zimi Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović / CROPIX

'Inicijativa se odnosi primarno na reaproprijaciju ne samo prostora gradske jezgre i 'vlasništva' nad baštinom, već i na potencijal kreativne zajednice koja je trenutno potisnuta i nevidljiva, a sastavni je dio genetskog koda grada Splita. Upravo je kreativna zajednica ta koja može pridonijeti očuvanju autentičnosti Splita i njegove povijesne jezgre kroz aktivno uključivanje i samih građana', dodaju naše sugovornice.

Split i njegovi građani, kažu, ponekad se čine nezainteresiranima i nemoćnima. Ali samo naizgled.