KLJUČAN KORAK

Mitt Romney pobijedio u New Hampshireu

11.01.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Mitt Romney ostvario je u utorak ključan korak u izboru za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke ostvarivši čvrstu pobjedu u saveznoj državi New Hampshire

Mitt Romney, bivši guverner Massachussettsa koji se smatra republikanskim kandidatom s najvećim izgledima za pobjedu nad predsjednikom Barackom Obamom, u drugom glasovanju za republikanskog predsjedničkog kandidata koje se održava po državama, u New Hampshireu osvojio 38 posto glasova.

Po izvješćima sa 77 posto birališta Ron Paul, kongresnik poznat po liberalnijim stavovima, osvaja oko 23 posto a Jon Huntsman, bivši veleposlanik SAD-a u Kini koji se smatra umjerenim, 17 posto. Kandidati Rick Santorum, koji je u Iowi bio drugi, i Newt Gingrich osvojili su po oko deset posto glasova.

Romney je sada, nakon tijesne pobjede u državi Iowa 3. siječnja, pobijedio na prva dva stranačka predizbora te bi mogao lakše uvjeriti skeptike u stranci da je najjači republikanski kandidat za sučeljavanje s Obamom na izborima za predsjednika SAD-a koji će se održati 6. studenog. Idući predizbori republikanske stranke održat će se u Južnoj Karolini 21. siječnja.

Po objavi rezultata Romney se odmah pred svojim pristašama obrušio na Obamu rekavši da je 'predsjedniku ponestalo ideja' te 'da mu sada ponestaje i isprika'. 'A večeras tražimo od dobrih ljudi Južne Karoline da se pridruže građanima New Hampshirea i 2012. učine godinu u kojoj mu je vrijeme isteklo'.

Istraživanje koje je za agenciju Reuters proveo institut Ipsos pokazalo je da je Romney na nacionalnoj razini u uvjerljivoj prednosti pred svojim republikanskim rivalima s potporom od 30 posto. U utrci za Bijelu kuću, međutim, za Obamom još uvijek zaostaje pet posto.