PRAVOSLAVNI BOŽIĆ U ZAGREBU

Mitropolit Jovan želi što manje neprilika zbog sekularizacije

Bionic
Reading

Na pravoslavni Božić, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, danas je za vjernike koji slave Božić po julijanskom kalendaru, svečanu liturgiju predvodio episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, koji je, uz pozdrav ‘Mir Božji, Hristos se rodi’, pozvao sve da unutarnjim mirom i mirom sa svim ljudima na najbolji način posvjedoče Krista.

Iz patrijarhove poslanice: Srpski narod 5 stoljeća čeka oslobođenje stare Srbije

'Poučeni riječima Psalmopojca i mi uskliknimo: Ako zaboravim tebe, Kosovo, i tebe, Metohijo, neka me zaboravi desnica moja. Pravda je spora ali dostižna' poručio je u svojoj poslanici patrijarh Irinej. 'Znajte, zapamtite i naučite djecu svoju da bi oni naučili djecu svoju da je izgnani Židovski narod skoro 20 stoljeća čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod 5 stoljeća čeka oslobođenje stare Srbije'. Poruka je upućena i svjetskim moćnicima. 'Ovozemaljska pravda i pravo ne jamče nam pravo na svoje, pa ni na život ondje gdje postojimo od kada postojimo. Živimo u vremenu u kojem je sve na prodaju, u kojem se trguje svim i svačim pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom', poručio je patrijarh Irinej.

Božićnoj liturgiji nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. ‘Koristim priliku da svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave Božić po julijanskom kalendaru, mojim sugrađanima, čestitam Božić. Mir Božji, Hristos se rodi, s obiljem mira, ljubavi i zdravlja’, kazao je Bandić ispred hrama Preobraženja Gospodnjeg te naveo da je tradicionalno u pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu, povodom pravoslavnog Božića.

Arhijerejski namjesnik i paroh zagrebački Dušan Spasojević pročitao je pravoslavnim vjernicima patrijarhovu Božićnu poslanicu u kojoj je sadržana i poruka iz Anđeoske pjesme: ‘Slava Bogu na visini! I na zemlji mir ljudima dobre volje’.

Mitropolit Jovan Pavlović pridružio se poruci patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja rekavši kako za Božić posebno želi svim ljudima mir u srcu i s drugim ljudima.

‘Naša je briga da se obnovi kršćanski život naših porodica i da moralne vrijednosti budu naše najveće bogatstvo’, kazao je mitropolit Jovan. Rekao je i da želi što manje neprilika u svijetu zbog sekularizacije te dodao da nije bez razloga došlo do izreke da je ‘historija učiteljica života’.

‘Budimo mirotvorci, djeca Božja i ispunimo Božje zapovjedi’, naveo je i poručio kako ljudi trebaju biti okrenuti jedni prema drugima, živjeti u miru i blagoslovu Božjem kako bi mladima osigurali sretniju budućnost.

‘Kad bude više razumijevanja među ljudima Božićna poruka imat će svoj puni smisao’, zaključio je zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović na kraju bogoslužja, uz poruku ‘Mir Božji, Hristos se rodi’ na koju su vjernici odgovorili: ‘Vaistinu se rodi’.

Gradonačelnik Bandić je nakon mise prisustvovao i božićnom prijemu u uredu mitropolita Jovana Pavlovića