NI ODVJETNICI NISU OBAVIJEŠTENI

Misteriozni Petračev premještaj u Bjelovar

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.02.2010 18:05
  • Objavljeno 11.02.2010 u 17:50
hrvoje petrač

hrvoje petrač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvoje Petrač jutros je premješten iz pulskoga u bjelovarski zatvor, doznaje se od ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Branka Perana koji nije želio otkriti razloge premještaja

'U skladu sa zakonskom regulativom i na prijedlog upravitelja zatvora u Puli, osuđenik Hrvoje Petrač danas je premješten u zatvor u Bjelovaru koji je zatvorenog tipa, kao pulski', potvrdio je Peran, dodajući da nema ništa neuobičajeno u tom premještaju za koji Petračevi branitelji Ljubo Pavasović Visković i Velimir Došen nisu dobili nikakvu službenu obavijest.

Ljubo Pavasović Visković je objasnio da zatvorska uprava i nema obvezu obavijestiti o premještaju.

Hrvoje Petrač (55) osuđen je na sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude od novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna. Kazna mu istječe u ožujku 2013. godine. Dosad je izdržao više od polovice kazne, točnije četiri i pol godine, i time je, smatraju branitelji, stekao pravo na izdržavanje kazne u poluotvorenome ili otvorenom tipu kaznionice.

Petrač je iz poluotvorenog djela lepoglavske kaznionice krajem listopada 2008. premješten u pulski zatvor zbog, kako je tada priopćilo Ministarstvo pravosuđa, organizacijsko-sigurnosnih razloga, to jest zato što mu se ondje može jamčiti bolja sigurnost.

Neki su mediji nagađali da je to bila prva primjena oštrijih zatvorskih uvjeta i mjera prema osuđenicima za organizirani kriminal koje je najavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Po Pravilniku o pogodnostima zatvorenika, koji se počeo primjenjivati upravo tog dana, takvi zatvorenici s vanjskim svijetom mogu komunicirati samo ako im to odobri specijalna, tzv. uskočka policija. Riječ je posebnoj policijskoj jedinici MUP-a ovlaštenoj za borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije.

Petrač je u lepoglavskoj kaznionici, suprotno zatvorskim pravilima, uživao razne pogodnosti, zbog čega je USKOK podnio optužnicu protiv bivšeg upravitelja kaznionice Stjepana Loparića i njegova pomoćnika Nevena Putara. Među ostalim, Petraču je bilo omogućeno 85 izvanrednih posjeta, svaki mjesec mogao je izaći u mjesto prebivališta na 72 sata, telefonirao je izvan radnog vremena, a 26 puta izašao je i ušao u kaznionicu, a da ga se nije pretražilo.

U pulskome zatvoru zatvorski službenik mu je neovlašteno omogućio telefoniranje službenim telefonom, a nedavno je zbog rukovanja sa zatvorenikom Fikretom Abdićem tijekom posjeta članova obitelji stegovno kažnjen te mu je zabranjeno raspolaganje novcem i odlazak u kantinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi