RAZBIJANJE MITA

Mislite da je poplave uzrokovao HAARP? Razmislite opet!

22.05.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Ljudi, kada ih zadese nevolje, čak i one prirodne, epskih razmjera poput potresa, epidemija, uragana ili poplava, vole naći nekog dežurnog krivca kako bi usmjerili i opravdali sav bijes i očaj što se, htjeli oni ili ne, nakuplja u njima

Nekada su to bili polubogovi i demoni, vještice i šamani, njihove bakanalije, plesovi, uroci i odmazde. Danas tu ulogu, u jednom dijelu znanstveno nepismene ili polupismene javnosti, sve više preuzimaju vanzemaljski gušteri, iluminati i ini zločesti vladari koji konstruiraju teško razumljive, tehnološki sofisticirane pokuse ili projekte među kojima se posebno ističe HAARP. Od početka rada 1993. taj je eksperiment uzdignut do gotovo mitskog simbola moći i zla poput Sauronova oka iz Tolkienovih fantastičnih romana.

Već godinama njemu se pripisuju sve moguće misteriozne zlokobne funkcije – od kontrole nad ljudskim umovima i padova aviona, preko bolesti poput kroničnog umora, do poplava, suša, uragana, oluja pa čak i potresa.

HAARP najavila i baba Vanga!?

Očekivano, HAARP je ovih dana, uz bradatu pobjednicu Eurosonga, postao ključni krivac za poplave u našoj regiji, ne samo po našim, već i po svjetskim društvenim stranicama, njuejdžerskim blogovima i tabloidima. Kako se uz cijelu priču vezuju i najave poplava babe Vange, mogli bismo gotovo reći da je balkanska proročica predvidjela HAARP.

Neki pseudonovinari u svojim fantazijama idu toliko daleko da tvrde kako je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević 1999. odbio postavljanje HAARP-a u Srbiji i zbog toga zaradio bombardiranje NATO-a. Nakon bombi Srbija je, prema najžućim stranicama komšiluka, 2012. konačno, zahvaljujući poslušničkim vlastima, dobila misteriozni sustav koji je postavljen u Barajevu i od tada aktivno obavlja eksperimente nad lokalnim narodom te upravlja nebom nad njihovim glavama i tlom pod nogama. Zanimljivo je da se uz ove tvrdnje redovno serviraju fotografije antena koje sa Srbijom nemaju baš nikakve veze.

Kako HAARP s Aljaske uzrokuje nepogode širom svijeta?

Prema standardiziranom 'stručnom tumačenju' koje, među ostalim, navode nebrojene stranice u regiji, to funkcionira ovako: antene HAARP-a šalju visokofrekventne valove u gornje slojeve Zemljine atmosfere, posebno u ionosferu. Tim mehanizmom, osim istraživanja, mogu se provoditi manipulacije u nižim slojevima atmosfere, a time remetiti i prirodni klimatski sustavi u području koje se odabere za poseban tretman vezan uz političke i vojne svrhe.

Konkretno to bi značilo da visokofrekventni elektromagnetni valovi iz HAARP-ovih antena, kad se upućuju prema ionosferi kao koncentrirane zrake, doslovce podižu Zemljin zaštitni omotač u veće visine, pa atmosfera koja se nalazi ispod bude kao vakuumom usisana u više slojeve, što opet znači da se remeti ravnoteža, uključujući i onu elektromagnetsku!?

Takvim se sustavom, tvrde pobornici teorija zavjere, može manipulirati atmosferskim prilikama, budući da se u povratnom udaru tako nagomilane snažne energije u ionosferi, ciljanim prema određenim točkama na površini Zemlje ili mora, stvaraju uvjeti za nastanak megaoluja, razornih vjetrova, kiša i, u žešćim varijantama, čak i potresa.

Zvuči uvjerljivo, zar ne? Zrake visokofrekventnih valova, elektromagnetizam, ionosfera, ravnoteža atmosfere, vakuum... Rekli bismo da netko tko zna pravilno napisati sve te komplicirane pojmove i povezati ih u prosto proširene rečenice valjda zna o čemu govori. Na sreću nije tako!

Povijest besmislenog mita

Kako bismo bolje shvatili svu besmislenost ovog mita, prije svega se trebamo podsjetiti kako se on razvijao u svjetskoj pop kulturi. HAARP je populariziran u stripovima Marvel Comicsa, u Dosjeima X, kao i u igri X-Men Legends. O njemu je razglabao i piskarao i naš vodeći stručnjak za pseudoznanosti i teorije zavjera Krešimir Mišak.

Jedan od temelja ove teorije jest činjenica da se ocem HAARP-a smatra američki fizičar Bernard J. Eastlund koji je nekoliko mjeseci prije smrti objavio patent US20070238252. U popratnom tekstu, među ostalim, napisao je kako bi njegov izum u budućnosti možda mogao doprinijeti modifikaciji i kontroli vremena, osobito uragana i ciklona. Nekoliko redaka kasnije Eastlund kaže kako bi US20070238252 zajedno s HAARP-ovim antenama možda jednoga dana mogao poslužiti i u obrambene svrhe.

Mit je promicao i bivši guverner Minnesote Jesse Ventura koji je bio uvjeren da središnje vlasti SAD-a koriste projekt kako bi stanovništvo bombardirali valovima za kontrolu uma.

Širenju teorije, među ostalima, pomogao je i američki senator hrvatskih korijena Nick Begich Jr. svojom knjigom 'Angels Don't Play This HAARP' u kojoj je predstavio svoje spekulacije prema kojima bi tajanstvene antene mogle zapaliti nebo, uzdrmati zemlju i kontrolirati umove.

Da legenda bude uvjerljivija, neki su u nju umiješali i ponešto neizbježnog začina poznatog kao Nikola Tesla, jer kakva bi to juha bila bez provjereno pouzdane 'pseudoznanstvene Vegete'.

Što je zapravo HAARP?

HAARP ili High Frequency Active Auroral Research je projekt istraživanja ionosfere kojemu je ključna svrha poboljšanje telekomunikacija, navigacije i sustava za nadgledanje. Nalazi se sjeveroistočno od Gakona na Aljaski, a sačinjen je od nekoliko stotina usmjerenih antena koje u nebo šalju radiovalove visoke frekvencije. Ionosfera je sloj Zemljine atmosfere koji počinje na 50-ak km visine, a završava na oko 300 - 600 km, ovisno o dobu dana i godine. U njoj fotoni koji stižu sa Sunca izbijaju elektrone iz molekula i atoma te stvaraju pozitivno nabijene ione koji utječu na širenje radiovalova. Budući da se njezine dimenzije i svojstva jako mijenjaju, neophodno ju je podrobno istraživati. Kako je vrlo rijetka, nemoguće ju je proučavati iz balona pa je tu uloga HAARP-a izuzetno važna i korisna.

Kako HAARP stvarno funkcionira?

Veliki skup od 180 antena kompleksa IRI zajedno u vrlo kratkim impulsima šalje uzak radioval snage oko 3.000.000 W visoke frekvencije u točno određenu točku ionosfere. Nakon toga antene prijemnici raspoređene po svijetu hvataju reflektirano oslabljeno zračenje i tako prikupljaju podatke o prirodi ionosfere te o uvjetima pod kojima ona rasipa signal. Dobivene informacije koriste se za bolje razumijevanje širenja radiovalova na velike udaljenosti, što može biti od velike koristi za civilnu i vojnu komunikaciju.

U ovom kontekstu treba naglasiti da je za funkcioniranje HAARP-a potrebna velika količina energije. Upravo zbog toga on je smješten u području Gakona u kojem postoje velika nalazišta plina. Prijemnici su pak sastavljeni od mnogo manjih antena za koje nisu potrebni nikakvi posebni izvori energije. HAARP, protivno navodima teoretičara zavjera, postoji samo u Gakonu, a na nekim drugim mjestima širom svijeta, među ostalim i u Rusiji, postoje tek neki slični eksperimenti. U našoj široj regiji ne postoji ništa što bi mu bilo čak i približno nalik!

Može li HAARP utjecati na vrijeme?

Signal koji stvara HAARP vrlo je jak za naše pojmove. Međutim on se na visini od 70 do 350 km djelomično apsorbira u području promjera nekoliko desetaka kilometara, debljine nekoliko metara. Intenzitet njegova signala visoke frekvencije u ionosferi manji je od 3 mikrovata po cm2, što je na desetke tisuća puta slabije od prirodnog elektromagnetskog zračenja Sunca koje stiže do Zemlje te čak stotinama puta slabije od normalnih nasumičnih varijacija u intenzitetu UV zračenja koje stvara ionosferu.

Profesor Umran Inan sa Sveučilišta Stanford ističe da je snaga HAARP-a neznatna čak i u usporedbi s munjama kojih u svakoj sekundi u atmosferi ima od 50 do 100.

'Trenutno ne postoji apsolutno ništa što bismo mogli učiniti da poremetimo vremenske sustave Zemlje', tvrdi Inan.

Ipak, snaga eksperimenta dovoljna je za istraživanja osjetljivim instrumentima.

U cijeloj priči također treba uzeti u obzir činjenicu da HAARP, čak i kada bi mogao utjecati na atmosferu, nikako ne bi mogao djelovati na velike daljine – primjerice od Aljaske do Balkana.

Konačno na vremenske pojave kao što su ciklone koje donose obilne oborine djeluje cijelo mnoštvo složenih čimbenika – od temperatura kopna i oceana, preko vjetrova i tlaka zraka, do morskih i atmosferskih struja - na koje ljudi nemaju gotovo nikakav utjecaj, a osobito nemaju kontrolu nad njima. Kada bi imali, američke bi vlasti mogle sprečavati uragane, poplave, snježne oluje i požare na svojim vlastitim teritorijima umjesto da ih pokreću u Pakistanu, Iranu ili na Balkanu!

Može li HAARP pokrenuti potrese?

Ideja da nekakve elektromagnetske zrake, koliko god bile moćne, mogu pokrenuti potrese jednostavno je besmislena i blesava. Znanstvenici do danas nisu uspjeli potvrditi čak ni da Mjesec svojom gravitacijom, kojom pokreće plime i oseke, može uzrokovati ozbiljnije pomicanja tla. Zna se da ih uzrokuju kretanja i sudaranja tektonskih ploča. Utvrđeno je također da neke potrese manjih razmjera mogu izazvati eksploatacije voda koje izazivaju slijeganja u Zemljinoj kori. No ne postoji nikakvo imalo racionalno, znanstveno objašnjenje kako bi to mogli učiniti elektromagnetski valovi ispaljeni u ionosferu.

Je li HAARP tajni projekt?

U ovoj teoriji također su neistinite i informacije da je HAARP tajni projekt. Naime pojedinosti o njemu, osim nešto malo vojnih, uključujući fotografije, dostupne su čak i na Wikipediji. U eksperimentima surađuju brojna civilna sveučilišta, a njegovi voditelji svake godine organiziraju i posjete za javnost.

Na kraju treba naglasiti da je projekt privremeno stopiran 2013. zbog nedostatka sredstava, a prema najnovijim najavama, u 2014. bi mogao biti čak i trajno obustavljen. Valja se stoga pitati kako bi onda HAARP mogao biti kriv za naše poplave i ne bi li bilo suludo da SAD odustaje od tako moćnog oružja ako ono uistinu funkcionira kao što to tvrde teoretičari zavjera?