VRUĆA VODA NA -30

Mislili ste da je ovo moguće samo u Sibiru? E, pa nije!

09.01.2017 u 15:17

Bionic
Reading

Izuzetno niske temperature koje su pogodile Hrvatsku i njezino susjedstvo odlična su prilika za demonstriranje tzv. efekta Mpemba - kada se vruća voda brže smrzava od one na sobnoj temperaturi. Taj je fenomen ovih dana uživo na efektan način prikazao i jedan stanovnik Žepča u Bosni i Hercegovini gdje su temperature dostigle do -30 stupnjeva Celzijevih

Ovaj fenomen ovog je tjedna demonstrirao i objavio na svojoj stranici na Facebooku Goran Slišković iz Donjeg Luga, kod Žepča. Efekt Mpemba zaokuplja umove tisućljećima – mučio je Aristotela, Francisa Bacona i Renea Descartesa. Znanstvenici su ga nedavno uspjeli objasniti, a u tome im je pomogao Čakovčanin Nikola Bregović, asistent na zagrebačkom PMF-u.

Taj efekt dobio je ime po tanzanijskom studentu Erastu Mpembi koji je 1969. napisao znanstveni rad o tom ponašanju vode na primjeru bržeg smrzavanja tople smjese za sladoled u odnosu na rashlađenu masu.
459361,459201,459162,459108Prije četiri godine britansko Kraljevsko društvo za kemiju ponudilo je tisuću funti nagrade onome tko najbolje objasni ovaj efekt. Javilo se preko 21 tisuće znanstvenika, a nagradu je odnio Nikola Bregović sa Zagrebačkog sveučilišta koji je izveo niz eksperimenata u laboratoriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ustvrdio je da do lakšeg smrzavanja tople vode dolazi zbog stvaranja konvekcijskih struja između molekula. Konvekcija je gibanje toplije tekućine prema hladnijoj, a tim se strujanjima prenosi toplina s vode više temperature na vodu niže temperature.

Za fenomen je odgovorna i razlika u gustoći vode unutar iste posude koja ponovno ovisi o njezinoj temperaturi, ustvrdio je tom prilikom Bregović, podsjećajući na svima poznatu činjenicu da je voda najgušća na temperaturi od četiri Celzijeva stupnja i zbog svoje gustoće ostaje pri dnu, a rashlađena voda isplivava na površinu. A važna je i manje poznata činjenica da se voda ne ledi na nula stupnjeva, nego na hladnijim temperaturama.