ŠEF IZBORNOG STOŽERA

Miro Kovač vodi pohod Grabar-Kitarović na Pantovčak

05.09.2014 u 09:05

Bionic
Reading

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač imenovan je šefom Izbornog stožera predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović, odlučilo je Predsjedništva HDZ-a na jučerašnjoj sjednici održanoj u Ogulinu.

Nakon sjednice Predsjedništva njegov član Gordan Jandroković i potpredsjednik Damir Jelić dali su izjave novinarima. Jandroković je rekao da je HDZ vrlo optimističan

u vezi s predsjedničkim izborima jer vjeruje u pobjedu Grabar-Kitarović.

Rekao je i da je tema današnje sjednice Predsjedništva bilo teško gospodarsko stanje u zemlji te da je jasno izraženo nezadovoljstvo HDZ-a radom Vlade RH. Za najavljenu poreznu reformu rekao je kako je nedovoljno promišljena jer će, osim povećanja plaća, proizvesti i gubitak u lokalnim samoupravama, a premijer je rekao kako se sada tek razmišlja o mehanizmu nadomjestka tih gubitaka.

'Ovom mjerom dolazimo do daljnjeg narušavanja zdravstvenoga, školskoga i socijalnog sustava na lokalnoj razini, sve do ruba pucanja, a tom je ad hoc mjerom dodatno destabiliziran i porezni sustav', ocijenio je Jandroković i dodao da je riječ o gubitcima u proračunima gradova i županija od 2,5 milijarda kuna.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako ta mjera znači da će u proračunu toga grada nedostajati oko 15 milijuna kuna pa će bez posla ostati 40-ak ljudi i neće se moći financirati mnogi programi u školama i vrtićima, poput produžene nastave.

Na pitanje što bi u tom smislu HDZ učinio, Jandroković je odgovorio kako je dobro poznato da HDZ priprema cjelovit program gospodarskog razvoja Hrvatske koji će biti predstavljen kada za to dođe vrijeme.

Za treću smjenu na čelu HEP-a Jandroković je rekao kako također pokazuje da SDP u kadrovskoj politici postupa tako da pogoduje stranačkim ljudima i članovima obitelji te kako je očito da je unutar Kukuriku koalicije snažno razvijen klijentelizam i nepotizam.

Na primjedbu da je HEP imao problema i u doba HDZ-ove vlade Jandroković je rekao da je to bilo prije tri godine i da je SDP-ova vlada imala dovoljno vremena da ispravi neke pogreške ako ih je bilo, ali ova Vlada ne samo da ih nije ispravila, nego je u svim područjima učinila golem korak unatrag.

U vezi sa zakonskom procedurom koja ukida 15 od 20 ureda državne uprave Jelić je rekao da se kosi s nacionalnim interesima Hrvatske. Istaknuo je kako 'logika regionalnog razvoja ne prepoznaje ni prilično velike gradove, osim četiri najveća', a kamoli one poput Ogulina, u kojemu je danas održana sjednica.

Na pitanje o inicijativi 'U ime obitelji' kojom se traži referendum za promjenu izbornog zakonodavstva, potpredsjednik stranke Damir Jelić odgovorio je kako je svaka promjena Ustava ozbiljna i da se s tim u vezi treba postići opći politički konsenzus svih stranaka.

'U današnje vrijeme temeljna je preokupacija gospodarsko pitanje. Možete li zamisliti Hrvatsku bez predizbornog koaliranja s 20-ak stranaka? Došlo bi do bekonačnog postizbornog koaliranja, što bi bilo pogubno za hrvatsko gospodarstvo. Nama je to neprihvatljivo, no u svakom pogledu HDZ je otvoren za širi politički dijalog, do suglasja', rekao je Jelić.