reakcije na arbitražu

Kovač smiruje strasti, Josipović predviđa junačenje, Bernardić bocka HDZ...

Bionic
Reading

Nakon što je arbiražni sud u Haagu objavio odluku o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije koja ide na ruku Slovencima krenule su i prve reakcije hrvatskih političara. HDZ-ov Miro Kovač poručio je slovenskoj strani da ostane trezvena. Bivši predsjednik Ivo Josipović kazao je da smo u arbitražni sporazum ušli ne razmišljajući o posljedicama. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da je svaki oblik političkog pritiska na Republiku Hrvatsku, bez obzira na to od koga dolazio, oblik pasivne agresije na Hrvatsku i njen teritorij

'Treba ostati trezven, postoji odluka Sabora na temelju koje je Vlada postupila i izašla iz arbitražnog sporazuma i  presuda kao takva za Hrvatsku nije relevantna', poručio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskihi europskih poslova Miro Kovač u prvoj reakciji na odluku Arbitražnog suda.

Pojasnio je kako je Hrvatska bila prisiljena izaći iz postupka 'nakon što je Slovenija povrijedila arbitražni postupak jer je utjecala na rad suda i na suce'. 'Hrvatska je zbog toga morala izaći iz postupka na temelju međunarodnog prava i Bečke konvencije o pravu ugovora. Za nas je arbitraža nevažeća i presuda je nevažeća', kazao je Kovač.

Upitan za stav Njemačke, Kovač je rekao: 'Njemačka je formulirala svoje gledište, na što ima pravo, ali ona nije strana u postupku. Strane u postupku su bile Slovenija i Hrvatska, Hrvatska više nije. Prihvaćamo da se netko može oglasiti, bitno je da treba biti miran i smiriti strasti pogotovo kod naših prijatelja Slovenaca, prestati provocirati previše vijesti i smanjiti pritisak i u odnosu na Hrvatsku i svoje građane. Treba sjesti za stol i naći rješenje temeljem bilateralnih pregovora.'

Na pitanje što će napraviti Hrvatska kada Slovenija počne kontrolirati teritorij dobiven u presudi, Kovač je rekao: 'Ne postoji instrument za provedbu arbitraže koja je za Hrvatsku nevažeća.'

Upitan koju će granicu Hrvatska poštivati, Kovač kaže: 'Granicu za koju znamo da ide crta'.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Stier: Ne znam hoće li se Slovenci povući sa Svete Gere

'Za nas se ključan trenutak dogodio 2015. kada je Hrvatski sabor naložio Vladi povlačenje iz arbitraže jer je bila nepovratno kontaminirana. Nije u pitanju privrženost, već je Slovenija prekršila arbitražni sporazum, više se nije moglo nastaviti s takvim procesom', rekao je bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier za N1 televiziju.

Upitan kakve su posljedice ovakve odluke Suda za Hrvatsku Stier je rekao kako ne zna hoće li se Slovenci povući s Svete Gere te kako ne vjeruje da će doći do incidenata. 

'Imamo sporazume i mislim da je ministrica vanjskih poslova učinila dobro kad je pozvala slovensku stranu na dijalog. Ako se incident dogodi, hrvatske institucije će obavljati svoj posao, ali ne vjerujem da će do incidenata doći', kazao je Stier. 

Dodao je i kako ne očekuje da će hrvatska strana snositi ikakve troškove arbitraže jer se Hrvatska povukla iz nje. 

Na pitanje kako komentira poruku njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da Hrvatska mora poštovati odluku s arbitraže, Stier je rekao kako su američko veleposlanstvo, njemački predsjednik i Europska komisija već kazali kako je pitanje granica bilateralno pitanje te da su primili na znanje da je arbitraža kompromitirana. 

'Hrvatskoj nitko ne može diktirati uvjete. Mi smo u skladu s međunarodnim pravom izišli iz kompromitirane arbitraže', zaključio je Stier.

Josipović: Mislili smo da Slovence možemo izigrati i to je došlo na naplatu

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović prokomentirao je za tportal presudu Arbitražnog suda.

'Ja bih stvari podijeli ona dvije razine: Da li je nama arbitraža prihvatljiva nakon one manipulacije. Tu je Hrvatski sabor bio jasan. S druge strane ne mogu a da se ne sjetim trenutka kada se zaključivao arbitražni sporazum. Ja sam bio protiv njega. Arbitražni sporazum bio je zadatak sa šifrom za rješenje i smatrao sam ga nepravednim. Naša politika je često u poziciji da misli da nekoga možemo izigrati i da to neće doći na naplatu. To smo mislili i o haškom sudu', poručuje.

Presudu ne prihvaća jer je kontaminirana, ali upozorava da smo u to ušli ne misleći o posljedicama. 'Sad će se opet svi junačiti, no ne znamo što će se stvarno nakon ovoga dogoditi, hoće li Hrvatska imati sankcije ako se ne bude presude pridržavala', poručio je.

  • +9
Granični spor sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

HAZU: Presuda nas ne obvezuje

Odluku je komentirala i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. 'Odluka Arbitražnog suda od 29. lipnja 2017. nema nikakvog pravnog učinka temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2017. i ona Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje, kratko su poručili.

Odluka ide na ruku Sloveniji, dobili su izlaz na otvoreno more i većinu Piranskog zaljeva. Sud je pak potvrdio da je Sveta Gera Hrvatska i odredio granicu po sredini toka Dragonje.

Bernardić: Svaki pritisak na Hrvatsku je pasivna agresija

'Hrvatska je možda nespremno, zahvaljujući vladi HDZ-a, ušla u proces arbitraže, ali ušla je iskreno. Prevarena je je u tom procesu nakon pokušaja podmićivanja sudaca Arbitražnog suda. Izašli smo iz abritraže, ta priča je za nas završena, kompromitirana je. Za arbritažu je potrebno dvoje, Hrvatske odavno nema. Odluka Arbitražnog suda je za Hrvatsku potpuno neobvezujuća. Svaki oblik političkog pritiska na Republiku Hrvatsku, bez obzira na to od koga dolazio, je oblik pasivne agresije na Hrvatsku i njen teritorij', kazao je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

Osvrnuo se i na reakciju Njemačke. 'Gospođa Merkel s HDZ-om je zajedno u obitelji europskih pučana i postavlja se pitanje kako nisu uspjeli unutar svoje obitelji izlobirati da se poštuje pravo RH da napusti jedan strašno kompromitiran proces. Pozivam sve u Hrvatskoj, ali i Sloveniji da budu hladne glave, pozivam slovenske dužnosnike i građane da se ne upuštaju u incidente u pograničnom području jer će Hrvatska biti spremna zaštiti svoj teritorij sukladno međunarodnom pravu', kazao je Bernardić.