DVOJE BIVŠIH

Mir, mir, nitko nije kriv: Kosor i Josipović popili kavu u centru Zagreba

13.08.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor pohvalila se na Twitteru kako je s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem popila kavu u centru Zagreba. Iako dok su oboje bili na vlasti, njihovi odnosi nisu bili idilični, Kosor je priznala da se danas poštuju

'Dobro je kad bez obzira na sve uspone i padove i kad sve prođe, a sve je prolazno, možeš sjesti u gradu i popiti kavu uz međusobno poštovanje i uvažavanje', napisala je bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru, a uz status priložila i fotografiju u kojem sjedi s Josipovićem na kavi na Cvjetnom trgu u centru Zagreba.

Kosor je pritom i sama natuknula prošlost odnosa s Josipovićem, koji nisu uvijek bili idilični. Dvojac se, dok su oboje bili na vlasti, sukobljavao na nekoliko frontova. Tadašnja Vlada na čelu s Kosor Josipoviću je tako zamjerila što se nije konzultirao prije nego što je u BiH izrazio žaljenje zbog hrvatske politike prema toj zemlji 90-ih.

Osim toga, sporili su se i oko veleposlanika, ali i branitelja. Josipović se zalagao za objavu Registra branitelja, dok Kosor to nije htjela. Josipović je bio kontra arbitraže sa Slovenijom, dok je Kosor na kraju i potpisala arbitražni sporazum s Borutom Pahorom. Josipović i Kosor se nisu mogli složiti niti oko tužbe za genocid protiv Srbije - dok je Josipović bio spreman na povlačenje tužbe uz ispunjenje hrvatskih uvjeta, Kosor je bila protiv.

  • +17
Jadranka Kosor Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Pozivam premijerku da u Saboru pokrene proceduru za opoziv predsjednika Republike, ali ako ne uspije, očekujem njenu ostavku', rekao je, primjerice, Josipović u jeku sukoba oko izjava u BiH.

Međutim, nakon odlaska s vlasti, dvojac je politički surađivao. Naime, Kosor je 2015. kao neovisna kandidatkinja bila prva na listi Reformista Radimira Čačića u petoj izbornoj jedinici, a Reformisti su tada bili u izbornoj koaliciji s Ivom Josipovićem i njegovom strankom Naprijed Hrvatska.