PREDSJEDNIK U SARAJEVU

Josipović se ispričao za Tuđmanovu podjelu BiH

14.04.2010 u 17:34

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas se u Sarajevu ispričao zbog sudjelovanja Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu, javlja Jutarnji list. Josipović je održao govor pred zastupnicima u oba doma Parlamenta BiH te izrazio sućut za sve žrtve proteklog rata u BiH

Treći hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović istaknuo je u Sarajevu da svaki izgubljeni život predstavlja gubitak za sve. Najavio je da će u četvrtak i osobno u Ahmićima i Križančevu Selu odati počast žrtvama 'čiji je jedini grijeh to što su bili drugi i drugačiji'.

'Samo pravom i pravdom možemo naše narode očistiti od zla i međusobnog okrivljavanja za nedjela i osigurati da se zlo više nikada ne ponovi', rekao je Josipović, podsjetivši da su politike iz 90-ih godina 'iz neznanja, zloćudnosti ili ludosti vjerovale kako je rješenje za BiH njezina podjela te su u toj, ali i u svojim zemljama posijale zloslutno sjeme, a zavađeni su narodi požnjeli smrt, rat i uništenje'.

U BiH su posebice ostavili rastrgano tkivo jednog nedvojbeno posebnog društvenog i kulturnog bića temeljenog na multietničnosti, istaknuo je Josipović. 'Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče', rekao je predsjednik RH.

Dodao je da je Hrvatska iznimno zainteresirana za uspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH jer ima obvezu brinuti o Hrvatima koji u njoj žive, a čiji je broj prepolovljen u ratu.

Hrvatski predsjednik nalazi se u dvodnevnom posjetu BiH, danas je u Sarajevu, u četvrtak će obići nekoliko mjesta, među kojima su Vitez, Ahmići i Križančevo Selo, a poslijepodne će provesti u Mostaru.