MULJAŽE IZA REŠETAKA

Minus u blagajni remetinečkog zatvora

23.11.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Interni nadzor Ministarstva pravosuđa proveden u zatvoru Remetinec otkrio je manjkove u blagajni zatvora. Kako se sumnja da je dio novca nestao zbog zloporaba pojedinih službenika, u slučaj se uključio i USKOK, a šefica računovodstva i njezina pomoćnica su pod suspenzijom

Naime, utvrđeno je da u blagajni zatvora u Remetincu nedostaje oko 100.000 kuna, i to bez ikakvog pisanog traga. Nakon tog otkrića novog upravitelja Remetinca Jure Žulja, Ministarstvo pravosuđa poslalo je nadzor u zagrebački zatvor, koji je nakon provedene istrage utvrdio kako je jedna od službenica zatvora iz blagajne 'posudila' novac, koji je zatim upotrijebila navodno za adaptaciju stana, piše Jutarnji list

No tijekom interne istrage pojavile su se indicije da posudba 100.000 kuna nije prvi slučaj. Zbog svega toga obaviješteno je i Državno odvjetništvo. Drugo što je nadzor otkrio jest da se u zatvoru nije primjenjivao zakon o porezu na dohodak koji je stupio na snagu u ožujku ove godine pa je računovodstvo obračunavalo plaće po starom zakonu, čime je država oštećena za oko 340.000 kuna.

Takav način isplaćivanja plaća država će sada kompenzirati uzimanjem od plaća zaposlenika Remetinca, pa u pitanje dolazi čak i isplata plaća pravosudnim policajcima u Remetincu, i to baš u vrijeme pred blagdane.

'Mi smo upravo imali sastanak, nas 50-ak koji radimo u Remetincu, u vezi s dugom Poreznoj upravi. Odlučeno je da će nam uzeti do pola plaće', rekao je Armin Tatarević, sindikalni povjerenik pravosudne policije u Remetincu.