održivi turizam

Ministrica Brnjac: 'Apartmanizacija je samo isplativ biznis koji pretvara turistička mjesta u spavaonice, želimo razviti cjelogodišnji turizam'

01.07.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je u razgovoru za Jutarnji list da se kroz strategiju razvoja održivog turizma planira odmaknuti od koncepta "sunce i more" te razviti cjelogodišnji turizam

Ministrica kaže da je Vlada krenula u promjene kroz 'Strategiju razvoja održivog turizma do 2030.' koja uskoro ide na eSavjetovanje.

'Planiramo se kroz poticanje razvoja inovativnih i održivih turističkih proizvoda odmaknuti od koncepta 'sunce i more' te tako razviti cjelogodišnji turizam. Zdravstveni turizam prepoznat je kao pokretačka snaga koja može pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, ali i kao pokretač gospodarskog razvoja i dobrobiti šire zajednice. Smještaj kod domaćina je dio našeg nasljeđa, a ljubaznost i gostoljubivost su neke od najvećih prednosti našeg turizma. Stoga je jako važno razlikovati pružanje usluge smještaja kod domaćina od apartmanizacije, koja je samo isplativ biznis i ne doprinosi kvaliteti života lokalne zajednice, već pretvara turistička mjesta u velike spavaonice bez sadržaja i infrastrukture koja to može pratiti', kazala je.

Ustvrdila je da je za rješavanje dvije najveće prepreke održivosti u turizmu apartmanizaciju i sezonalnost potreban sveobuhvatan i koordiniran pristup Vlade, regionalne i lokalne vlasti, poduzetnika, ali i građana. Po njezinim riječima, alati za borbu protiv apartmanizacije su prostorno planiranje i kategorizacija, koji su u rukama jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ustvrdila je da je potrebno značajno ulaganje u razvoj smještajnih kapaciteta koji omogućuju produljenje sezone, između ostalog u hotelski smještaj.

Vezano za problem radne snage kazala je da je maksimalno pojednostavljen i digitaliziran proces zapošljavanja stranaca, čime se omogućilo da poslodavci jednostavnije i pravovremeno osiguraju radnike na sezonskim poslovima. Dodala je da se radi i na modernizaciji srednjoškolskih turističkih i ugostiteljskih programa kako bi se učenici, kada završe školu, stvarno mogli uključiti na tržište rada.

No, kako kaže, najvažniju ulogu imaju poslodavci. 'Oni su ti koji dobrim uvjetima rada mogu privući i zadržati kvalitetnu radnu snagu. Nažalost, i s ovakvim nedostatkom radne snage događa se da naši stipendisti prekidaju ugovore o stipendiranju zbog neprimjerenih uvjeta rada', izjavila je ministrica turizma u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Dorom Koretić.