'NE SMIJE BITI VEĆI OD 8 METARA'

Ministrica kulture stala na put Kerumovom križu

29.04.2013 u 21:24

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture u očitovanju vezanom uz najavu gradnje križa na Marjanu, potvrdilo je danas da je lokacijska dozvola izdana prije proglašenja Parka Marjana zaštićenim kulturnim krajolikom, pa 'nova nadopuna mišljenja sama po sebi ne sprječava izgradnju', ali ističe i da bi Grad Split kao investitor trebao uzeti u obzir nove preporuke konzervatora da križ ne bude viši od osam metara

Ako Grad Split kao investitor ne uzme u obzir nove preporuke konzervatora da križ ne bude viši od 8 metara, preuzima svu odgovornost za nepotrebno ugrožavanje kulturnog krajolika Marjana. Ministarstvo može poslati inspekciju da kontrolira izvode li se radovi u skladu sa smjernicama konzervatora, a ako to nije slučaj radovi se mogu obustaviti, navelo je Ministarstvo kulture u odgovoru Hini na upit o postavljanju križa na Marjanu nakon proglašenja Marjana zaštićenim kulturnim krajolikom.

Ministarstvo kulture u svom odgovoru navodi i da temeljem dobivene lokacijske dozvole potvrdu za glavni projekt mora izdati Ured za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita. Eventualni početak gradnje prije dobivanja potvrde za glavni projekt ili ako se nešto bude radilo mimo njega, stvar je nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ističu u Ministarstvu kulture.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum najavio je danas da će križ na Marjanu postaviti 14. svibnja ove godine podsjetio da je gradnju križa visokog deset metara nedavno jednoglasno poduprlo i splitsko Gradsko vijeće.

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić rekla je na konferenciji za novinare u subotu u Splitu da je Ministarstvo kulture putem Konzervatorskog odjela proglasilo Park-šumu Marjan zaštićenim kulturnim krajolikom (sada je taj park dvostruko zaštićen kao park-prirode i kulturni krajolik), što znači da je sljedeće tri godine apsolutno zaštićen u svim segmentima. Na pitanje znači li to da se križ na Marjanu neće moći graditi na predviđenome mjestu, odgovorila je da je to sasvim moguće s obzirom na povijesne elemente. Odlukom Ministarstva kulture takva građevina zajedno s postamentom ne smije biti viša od osam metara.