IMENA IZ SNIMLJENIH RAZGOVORA

Ministrica i drugi svjedoci u 'aferi vjetroelektrane'

01.06.2020 u 18:36

Bionic
Reading

U istrazi u 'aferi vjetroelektrane' u svojstvu svjedoka bit će ispitani: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik tog ministarstva Tugomir Majdak i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Tena Mišetić, doznaje Hina iz izvora bliskim istrazi.

Vučković, Majdak i Mišetić bit će ispitani kao svjedoci jer je njihova imena u tajno snimljenim razgovorima istražitelja navodno spominjala prvoosumnjičena u 'aferi Vjetroelektrane' i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Prema izvorima bliskim istrazi, Rimac je Tenu Mišetić navodno spomenula u razgovoru s osumnjičenim šibenskim poduzetnikom Antom Sladićem u kojem ga izvještava da je sada već bivša tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro navodno kontaktirala zamjenicu šefa premijerovog kabineta da 'sve pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima' te da se on pripremi za 'davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje'.

Rimac je navodno u razgovoru podsjetila Sladića da, zajedno s osumnjičenim zagrebačkim poduzetnikom Josipom Ravlićem, dostavi dokumentaciju koju Ministarstvo poljoprivrede 'neće moći zanemariti pa da će tehnička vlada moći donijeti uredbu'.

Tajnik Ministarstva poljoprivrede se spominje u razgovoru Rimac i Sladića u kojem je bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica navodno kazala da se dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić čuo s Majdakom i poslao mu e-mail u kojem su bile primjedbe kojima se pokušalo utjecati na izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. Uskok tvrdi da se tom izmjenom išlo u Sladićevu korist.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu, na prijedlog Uskoka, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika. Jednomjesečni pritvor određen je HDZ-ov načelnici Gračaca Nataši Turbić, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji, Ružici Njavro i Anti Sladiću. Istražni zatvor im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je odbijen Uskokov prijedlog da im se istražni zatvor odredi zbog moguće opasnosti od ponavljanja djela.

Josipa Rimac dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u 'aferi Vjetroelektrane', donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Prijavljeni su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.