više vjeruje epidemiolozima

Ministrica Brnjac: Ne znam odakle Glasu poduzetnika podatak da se samo pola posto zaraženih povezuje s teretanama, a dva s ugostiteljskim objektima

03.02.2021 u 20:59

Bionic
Reading

'Rezultati epidemioloških mjera se vide. Ići ćemo na popuštanje, ali korak po korak', kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu navečer

Odgovarajući na pitanje kako to da "kavu za van" neki koji su je prije prodavali sada to ne smiju, a smiju oni koji to prije nisu radili, Brnjac je u razgovoru za Dnevnik HTV-a kazala da je cilj svih epidemioloških mjera očuvanje ljudskih života i smanjenja kontakata.

Kazala je da je Portugal u potpunom "lockdownu" zato jer je imao opuštene mjere za vrijeme blagdana, a da mu je zdravstveni sustav pred kolapsom. Napominje da se mjere popuštaju, ali se ide korak po korak. Ne zna odakle Glasu poduzetnika podatak da se od ukupnog broja slučajeva zaraze njih 0,5% može povezati s teretanama, a 2% s ugostiteljskim objektima. Napominje da je sklonija vjerovati epidemiolozima.

Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni istaknula je da su jasni uvjeti kako bi određena regija bila "zelena" - incidencija manja od 25 na 100 tisuća stanovnika.

'Želimo biti zelena regija, sigurni za naše turiste te imati, kao i lani, dobru turističku sezonu', kazala je Brnjac. Ministrica je istaknula da se i Hrvatska akcijom "Safe stay in Croatia" priključila inicijativi Svjetskog vijeća za putovanje i turizam #Safe travels.