ČAST IZNIMKAMA

Ministri na fejsu u prosjeku živa dosada

06.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Svi ministri vlade Zorana Milanovića, osim Darka Lorencina, imaju svoje profile ili stranice na društvenoj mreži Facebook, ali da nije Anke Mrak Taritaš, Arsena Bauka, Ranka Ostojića i Ivana Vrdoljaka, mogli bismo reći da je bolje da ih ni nemaju. Jer, ministri su - osim spomenute četvorke - na fejsu, u prosjeku, jako dosadni

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar obrane Ante Kotromanović imaju svoje službene stranice na Facebooku, ali ih uopće ne koriste za komunikaciju s građanima. Na njihovim stranicama nema objava.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ima aktivnu stranicu, objave su česte, ali se iz aviona vidi da joj stranicu puni ured za odnose s javnošću. Interakcija je na toj stranici nepoznat pojam. Potpredsjednik Branko Grčić s vremena na vrijeme nešto objavi, uglavnom vijesti iz svog sektora, ali su i njemu interakcije nepoznat pojam. Sudeći prema načinu na koji se ta stranica puni, čini se da je i administratoru dosadno. Administrator zasigurno održava i izrazito dosadnu stranicu, s rijetkim objavama Mihaela Zmajlovića

Posljednja objava ministra financija Borisa Lalovca na fejsu je iz prosinca prošle godine i riječ je o poruci utajivačima poreza da im je odzvonilo. Budući da je on možda i najzaposleniji ministar Milanovićeve vlade, jasno je da baš i nema vremena za Facebook, ali sigurno ga ima njegova glasnogovornica Sanja Bach pa bi se očekivalo da se barem Lalovčeve nove mjere štednje promovira na najvažnijoj društvenoj mreži.

Posebnu skupinu čine ministri koji su osobno jako aktivni na Facebooku, ali ga koriste isključivo za stranačku i resornu propagandu, bez ikakvih interakcija s pratiteljima. Ističe se Gordan Maras. Objavljuje vijesti iz svog resora, svoje fotografije, fotografije sa sportašima, s novinarima i zapravo je opsjednut vlastitim, jednosmjernim PR-om.

U ovoj su skupini i Mirando Mrsić, Predrag Matić Fred, Tihomir Jakovina i Siniša Varga, ali njih četvorica nisu toliko posvećeni samopromociji poput Marasa. Naprosto su korektni, objavljuju propagandne materijale iz svog resora, svoje javne nastupe i to je to. Njima bi se moglo pridružiti i Sinišu Hajdaša Dončića koji je na Facebooku više zaokupljen radom zagorskih SDP-ovaca i promocijom stranke nego promocijom rada svog ministarstva.
375380, 374864, 360984, 375786Četvorka bez premca: Mrak Taritaš, Bauk, Ostojić, Vrdoljak

Svi oni bi od Anke Mrak Taritaš, Arsena Bauka, Ranka Ostojića i Ivana Vrdoljaka trebali ponešto naučiti o tome kako se koristi Facebook. Njih četvero, svatko na svoj način, ulaze u interakcije s čitateljima/prijateljima/pratiteljima i aktivni su na koliko-toliko atraktivan način.

Bauk, a i Ostojić na Facebooku oglašavaju se na razne teme i ulaze u rasprave s korisnicima. Ostojić je samodopadan, ali je zanimljiv, Bauk voli verbalne okršaje. Mrak Taritaš spretno i simpatično pokazuje svoje ljudsko lice, Vrdoljak često objavljuje motivacijske poruke popularne psihologije ili izreke velikih umova i koliko god to nekad može biti i smiješno, on svakako izaziva reakciju i barem nije dosadan.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar ima zatvoren, privatni profil, pa nisam mogla pregledati sadržaj koji objavljuje.

U vremenu izrazite personalizacije izbornih kampanja možemo očekivati da će se svi spomenuti neaktivni članovi Vlade ili izraziti propagandisti naglo probuditi i promijeniti način komunikacije na društvenim mrežama kako se izbori budu približavali. Dotad, osim spomenute četvorke Mrak Taritaš, Bauk, Ostojić i Vrdoljak, većina ministara ne nudi nam nijedan dobar razlog da zavirimo u njihove profile ili posjetimo njihove stranice.