KRIZNO POSLOVANJE

Ministri će štedjeti na uredskom materijalu

03.03.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Ministri su ovog tjedna krenuli u izvršavanje premijerove zapovijedi o smanjivanju proračunskih rashoda, a neslužbeno se doznaje da će se uštede troškova kretati ponajviše od dva do pet posto, a u nekim slučajevima i do 10 posto troškova ministarstava, ne računajući plaće, na koje otpada većina troškova

'Rashodovnu stranu proračuna u predstojećem rebalansu nećemo smanjiti za više od tri milijarde kuna', kazao je premijer Ivo Sanader na Hrvatskom radiju. Procjene da bi rebalans mogao iznositi pet, čak i deset milijardi kuna Sanader je ocijenio neozbiljnima, dodavši da bi uštede na strani rashoda mogle biti i manje od tri milijarde, ali ne manje od milijardu i pol kuna.

Naravno, nije svejedno štede li pet ili 10 posto u Ministarstvu turizma, čiji proračun iznosi 243 milijuna kuna, ili u Ministarstvu gospodarstva koje teži 37,3 milijarde, ali uz napomenu da od toga 34,2 milijarde kuna čine mirovine, otkriva Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna, prve stavke na udaru štednje su kune za nabavu uredskog materijala, tekućeg i investicijskog održavanja, usluga promidžbe i informiranja, intelektualnih i osobnih usluga, računalnih usluga, reprezentacije i sličnih stavki.

Analizom rashodovnih stavki u nekoliko ministarstava može se zaključiti kako su uštede moguće od odustajanja od obnove voznog parka, putovanja, rezanja troškova reprezentacije.

UREDSKI MATERIJAL ZA 80 MILIJUNA KUNA

U Ministarstvu financija planiraju na uredski materijal potrošiti 80 milijuna kuna, s tim da treba reći da u proračunu Ministarstva ne postoji ukupni trošak za jednu stavku, nego su one raspršene po različitim odjelima.

Na intelektualne usluge će otići oko 100 milijuna kuna, dok Carinska uprava namjerava obnoviti vozni park u vrijednosti od 6,6 milijuna kuna. Stavka 'sitni inventar i auto gume' teži više od milijun kuna, dok je reprezentacija vrijedna oko tri milijuna kuna.

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji i branitelja, već je proteklog vikenda održala sastanke na kojima su načelno dogovorene neke restriktivne mjere u ministarstvu kojemu je na čelu. Odustaje se od obnove voznoga parka, službena putovanja, osobito u inozemstvo, svode se na minimum, a organizacije skupova i okruglih stolova neće više biti u hotelima.

Iako u Ministarstvu obrane još nemaju odgovor na pitanje koliko bi vojni sektor mogao uštedjeti, letimičnim pogledom na stavke vojnog proračuna vidljivo je da prostora za smanjenje ima. Tako je, primjerice, samo za službena putovanja ove godine MORH previdio čak 50,56 milijuna kuna, dok za stručno usavršavanje planira izdvojiti oko 10,5 milijuna kuna.

HOĆE LI STRADATI PROJEKT BESPLATNIH UDŽBENIKA?

Ministarstvo obrazovanja od budžeta od 13.032.940.381 kunu za vlastitu je upravu i administraciju predvidjelo 128.770.182 kune. Moguća stavka za uštede mogla bi biti 160 milijuna kuna za nabavu besplatnih udžbenika. No to hoće li se ministar Primorac na to odvažiti ili neće više je političko pitanje.

Iako je premijer Ivo Sanader prošlog tjedna zaprijetio ministrima da će ići na popravni ispit ako ne smisle odgovarajući plan uštede po svojim resorima, iz Ministarstva unutarnjih poslova, umjesto o uštedi, stižu informacije o potrošnji. Naime, Jutarnji list je objavio da će do kraja ožujka Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolagati s novih 800 vozila. Vrijednost leasinga putem kojeg će se ostvariti ova nabava približno je 164 milijuna kuna bez PDV-a, što bi iznosilo približno 200.000 kuna po automobilu.