DRUGAČIJA MATEMATIKA

Ministarstvo zdravlja i sindikat oprečno o broju štrajkaša

18.09.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski liječnički sindikat iznijeli su potpuno oprečne podatke o odazivu na štrajk u bolnicama, jer dok Ministarstvo tvrdi da je u štrajku sudjelovalo svega 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, sindikat kaže da je odaziv bio čak 80 posto.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva zdravlja prikupljenim od 74 zdravstvene ustanove do 12 sati, poziv sindikata na štrajk nije uspio značajnije poremetiti redovan rad niti u jednoj zdravstvenoj ustanovi, priopćilo je Ministarstvo.

Od ukupno 23.172 radnika koji rade u prvoj smjeni u zdravstvenim ustanovama posao je na svakodnevni način obavljalo njih 87 posto. Ukupno je 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara koji nisu radili. U 33 zdravstvene ustanove nijedan liječnik niti medicinska sestra nisu se odazvali pozivu na štrajk, ističe Ministarstvo.

S druge strane, predsjednik sindikata Ivica Babić izjavio je Hini da je odaziv bio vrlo visok, prosječno čak 80 posto.

Odličan odaziv imamo u Splitu, Sisku, Zadru, Osijeku i Koprivnici. U Dubrovniku je štrajkalo čak 100 posto, u Čakovcu 92 posto, a u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj 75 posto liječnika, rekao je Babić.

Upozorio je na probleme koje sindikat ima s ravnateljima bolnica koji samoinicijativno proširuju poslove i broj izvršitelja, a onda prikazuju u javnosti da se svi poslovi obavljaju. Sve će to, poručuje Babić, sindikat prijaviti Državnom inspektoratu, a štrajkaše se ni takvim postupcima neće zaustaviti.

Na upit o mogućnosti obnove socijalnog dijaloga s Ministarstvom zdravlja, Babić je ponovio zahtjev da se ministar Rajko Ostojić pisanim putem očituje o sindikalnom prijedlogu kolektivnog ugovora, što od njega očekuju već više od 40 dana.

Nakon ministrova pisanog odgovora Babić je spreman početi pregovore o sadržaju novog kolektivnog ugovora koji će potpisati sindikati liječnika i medicinskih sestara, a ne netko treći u njihovo ime.

Ministarstvo zdravlja također je u priopćenju izvijestilo kako je zaprimilo pritužbu Sindikata medicinskih sestara o navodnom zastrašivanju i pritiscima u pojedinim bolnicama, zbog čega je zatražilo precizne podatke o kojim se ustanovama radi.

Nakon što od sindikata dobijemo konkretne podatke o pritiscima, i ako se njihove pritužbe pokažu utemeljenima, na njih ćemo sigurno reagirati, poručuje Ministarstvo te ponavlja da je štrajk legitimno pravo koje će poštovati.

Ministarstvo obećava da neće posezati ni za kakvim metodama zastrašivanja ili sprečavanja zakonskog prava na štrajk. Pokušavamo utjecati na odustajanje od štrajka jedino kroz pregovore i pokušaje mirenja, jer smatramo da je moguće postići kvalitetan dogovor o uvjetima rada svih zaposlenih u zdravstvu, kaže se u priopćenju.