veleposlanik pozvan na razgovor

Ministarstvo vanjskih poslova: Mađari su nam objasnili da je natpis o Rijeci krivo preveden

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2020 13:17
  • Objavljeno 08.06.2020 u 13:17
Budimpešta - obljetnica potpisivanja sporazuma u Trianonu

Budimpešta - obljetnica potpisivanja sporazuma u Trianonu

Izvor: EPA / Autor: Balazs Mohai

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagiralo je na 'neprimjereni napis' u Budimpešti kojim se svojata hrvatski teritorij, a mađarsko veleposlanstvo odgovorilo je da je on netočno preveden i pogrešno protumačen, priopćio je u ponedjeljak MVEP

Hrvatsko je ministarstvo priopćilo kako je putem veleposlanstva u Budimpešti reagiralo 'prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom'.

Mađarski premijer je otvorio spomenik 'Mađarske kalvarije' povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Mediji su tijekom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom 'Rijeka – mađarsko more'.

Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netočnom prijevodu 'koji je uzrokovao pogrešna tumačenja', priopćilo je hrvatsko ministarstvo.

Pravi prijevod, tvrdi mađarsko veleposlanstvo, trebao bi glasiti 'Rijeka – Na more Mađari', a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja.

U priopćenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka 'neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj', što se 'ne može dovoditi u pitanje'.

'Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih i europskih poslova', zaključuje se u priopćenju.

Mađarski je premijer Viktor Orban u svibnju, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!