'pravna vratolomija'

Ministarstvo poručilo roditeljima: Prednost cjelodnevnih škola da nema financijskih izdataka

28.08.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je u ponedjeljak "pravnom vratolomijom" protiv interesa učenika, ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja dviju škola nezadovoljnih odlukom Ministarstva o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave

"Ukoliko ostavimo po strani pravna tumačenja odluka i ostalih propisa, jer će konačnu odluku o tome ipak donijeti sud, neupitno je da cjelodnevna škola donosi niz prednosti za učenike i roditelje", stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Postavlja se, kažu, pitanje zbog čega i tko je taj tko je protiv toga da učenici imaju bolje znanje, besplatna tri obroka, besplatne udžbenike i ostale nastavne materijale, besplatne izvannastavne, izvanškolske aktivnosti, bolje uvjete u školama i da nemaju domaćih zadaća.

Dvije građanske inicijative roditelja, iz OŠ Novi Marof i OŠ Draganići predali su u ponedjeljak ustavnu tužbu zbog odluke Ministarstva obrazovanja o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave unatoč, kako tvrde, protivljenju većina roditelja i nastavnika.

Kako su istaknuli, Radničko vijeće, Vijeće roditelja i Vijeće učitelja obiju škola velikom su većinom glasali protiv prijave na poziv resornog Ministarstva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola". Međutim, ravnatelji su ipak odlučili prijaviti škole čije je sudjelovanje potom potvrdilo i Ministarstvo obrazovanja.

Protiv takve odluke roditelji navedenih škola su podnijeli prigovor i ministru, ali on se, rekli su, nije još uvijek očitovao.

Učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizat će bolje rezultate

Iz Ministarstva ističu kako je upravo prednost cjelodnevnih škola da nema financijskih izdataka za roditelje u okviru osmišljenog modela cjelodnevne škole te dodaju da se postavlja pitanje "tko su ti i koji su im pravi interesi, koji pravnim vratolomijama pokušavaju diskreditirati predložene promjene".

Napominju da se za one škole koje su imale produženi boravak koji se dijelom plaćao, sve financijske naknade ukidaju, besplatni su svi nastavni materijali te se povećava broj obroka za učenike, koji su također besplatni za sve te sada svi učenici imaju besplatna tri obroka.

Roditeljima se, dodaju, ukidaju svi financijski troškovi koje su do sada imali za plaćanje brojnih izvanškolskih aktivnosti jer sve izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koje služe i organizirane su u okviru potreba cjelodnevne škole su besplatne.

Između ostalog, iz MZO-a poručuju kako roditelji mogu očekivati da će zbog povećane satnice pojedinih predmeta, a pogotovo uvođenja potpomognutog učenja za sve učenike svih predmeta, učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizati bolje rezultate u znanju.