vraćaju se u klupe

Kreće cjelodnevna nastava; deset škola će se modernizirati s po 400.000 eura

24.08.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Kreće cjelodnevna nastava - deset škola dobit će za modernizaciju po 400 tisuća eura, a Novi Marof više od pola milijuna, piše u četvrtak Jutarnji list

Nova stolarija od prozora i vrata do podova, garderobni ormarići, kuhinje, blagovaonice, klimatizacija, informatizacija, kabineti za učitelje, prostori za odmor i razne aktivnosti učenika, didaktička oprema, a ponegdje i kombiji za prijevoz hrane i(li) učenika - dio su zacrtanih planova ravnatelja 64 osnovne škole koje su prije tri mjeseca odabrane za četverogodišnju eksperimentalnu provedbu projekta cjelodnevne škole.

- Sve što nam treba je novac i prostor, a prvo je osigurano - potvrđuje Boris Počuča, ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara, jedne od škola kojoj će, kako doznajemo, Ministarstvo obrazovanja doznačiti natprosječna sredstva za modernizaciju uoči uvođenja eksperimentalnog programa od nove školske godine.

Naime, dosad je bilo govora da će svaka odabrana škola dobiti u prosjeku 300.000 eura za potrebe adaptacije i provedbe projekta. Ipak, kako se pokazalo nakon što su ovih dana potpisani sporazumi sa svim školama, raspon sredstava je od oko 150.000 do više od 500.000 eura po školi. Iznose od 400.000 naviše dobit će ukupno 11 škola, a najviši iznos po kriteriju broja učenika - više od pola milijuna eura - ide Osnovnoj školi Novi Marof.

Ravnatelj Anđelko Bošnjak potvrđuje da je riječ o 538.100 eura. To je škola sa šest zgrada - matičnom, četiri područne i glazbenom. Ukupno imaju 703 učenika i njih 180 u glazbenoj školi.

- Prvo ćemo uložiti u unapređenje nastave, nabaviti najsuvremeniju informatičku opremu, opremiti kabinete biologije, kemije i fizike, potom urediti kuhinje, nabaviti nove uređaje, osigurati novu blagovaonicu, kutak za učenike, a kupit ćemo i kombi za prijevoz učenika iz područnih škola u matičnu na izvanškolske aktivnosti - nabraja ravnatelj.

Planira sredstva trošiti postupno tijekom četiri godine, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.