odgođena ročišta

Ministarstvo pravosuđa ima računicu za suce: Štrajkalo vas je samo 22 posto

22.01.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju za medije navelo je da je prema podacima iz eSpisa na prvi dan štrajka u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca, odgođeno tek 35 posto ročišta na svim hrvatskim sudovima, odnosno 741 od 2077

'Ako uzmemo u obzir da je u 'regularnim' danima bez štrajka, prosjek dnevnih otkazivanja 13 posto, taj postotak je još i manji - tek dodatnih 22 posto potaknuto samim štrajkom. U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako Udruga hrvatskih sudaca tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći. Zasigurno ne spadaju sva današnja zakazana ili održana ročišta pod hitna', navelo je ministarstvo.

Dodali su da pozdravljaju odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk.

'Vjerujemo kako su ovime pokazali da su prepoznali inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave oko povećanja plaća. Istovremeno je ovo i njihov pokazatelj odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu te stoga održavaju ročišta usprkos naputcima iz Udruge hrvatskih sudaca. Prošli tjedan Udruga hrvatskih sudaca odbila je dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava, čime bi se neto plaće sudaca u prosjeku uvećale za gotovo 700 eura u manje od godinu dana.

Ovo bi ujedno bilo najveće povećanje plaća sudaca u posljednjih nekoliko godina. Ministarstvo ostaje otvoreno za dijalog, ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda', zaključuje ministarstvo.

  • +10
Nastavak suđenja braći Mamić u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić