novi sustavi

Ministarstvo pravosuđa kupilo 530.000 eura vrijednu opremu za DORH: Još se ne koristi

11.06.2024 u 08:18

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave nabavilo je opremu vrijednu 530 tisuća eura za DORH, koja još uvijek nije u upotrebi. Novi sustavi za snimanje prvog ispitivanja osumnjičenih koštaju oko 11 i pol tisuća eura po uređaju

U svom posljednjem izvješću, bivša glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek otkrila je da Ministarstvo nije osiguralo traženih 101 uređaj za snimanje ispitivanja osumnjičenih. Ti uređaji su ključni za bilježenje iskaza tijekom ispitivanja, a snimke se koriste kao dokazi u kaznenim postupcima.

Kronični nedostatak ovih uređaja spominje se u Izvješću o radu DORH-a za 2023. godinu već godinama. Ministarstvo je krajem prošle godine nabavilo 42 uređaja za državna odvjetništva. Međutim, iz DORH-a su potvrdili za N1 da ti uređaji, iako kupljeni, još uvijek nisu u funkciji niti su u posjedu Državnog odvjetništva RH.

Kako je tekla nabava?

Ministarstvo je za N1 potvrdilo da je postupak javne nabave za ove uređaje objavljen u rujnu 2023. godine, kao dio otvorenog postupka velike vrijednosti. Pozvane su tvrtke da ponude uređaje za snimanje iskaza osumnjičenih. Traženo je 46 sustava za 44 državna odvjetništva.

Tehničke karakteristike uređaja bile su navedene u dokumentaciji, a neke su promijenjene nakon upita ponuditelja. Na kraju se javila samo tvrtka CS Computer Systems, koja je ponudila cijenu nižu za nekoliko stotina eura od procijenjene vrijednosti, ukupno 528.319 eura za 46 sustava.

Koliko su koštali uređaji?

Prema službenim dokumentima, ponuda CS Computer Systems iznosila je 528.319 eura, što znači da jedan sustav za snimanje košta gotovo 11 i pol tisuća eura.

Što kaže Ministarstvo?

Ministarstvo pravosuđa izjavilo je da je implementacija sustava u tijeku te da su sustavi već postavljeni na nekoliko lokacija, uključujući Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Međutim, sustav još nije u potpunosti implementiran zbog potrebnih softverskih i hardverskih prilagodbi kako bi se omogućilo korištenje i starog i novog sustava.

Kada će uređaji proraditi?

Trenutno se u državnim odvjetništvima koristi postojeći funkcionalan sustav. U izvješću o radu DORH-a navodi se da će nakon implementacije proći određeno vrijeme za edukaciju službenika za rad s novom opremom. Stoga nije izgledno da će uređaji uskoro biti u funkciji.