POMOĆ GOSPODARSTVIMA

Ministarstvo dijeli 2000 pilenki nakon eutanazije zbog ptičje gripe

10.04.2017 u 15:04

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je u ponedjeljak da će gospodarstvima kojima je perad eutanizirana zbog virusa ptičje gripe dodijeliti po 30 pilenki od 18 tjedana, ukupno njih 2000, čija je vrijednost 92.500 kuna, a nabavljene su od proizvođača 'Mostina', tvrtke iz Glavica u blizini Sinja

Po podatcima tog ministarstva, virus ptičje gripe ove je godine utvrđen na 65 gospodarstava u Hrvatskoj na kojima je eutanizirano 3419 komada peradi na četiri mjesta - Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini.

'Iako su sva kućanstva koja su zadovoljila uvjete već dobila odštetu u skladu s brojem i stanjem peradi na dan eutanazije, Ministarstvo poljoprivrede svakom će gospodarstvu kojem je eutanazirana perad dodijeliti po 30 pilenki od 18 tjedana. Držanje te peradi (18-tjedne pilenke) nije u sustavu potpora, a ovdje se mahom radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima koja ne ostvaruju izravna plaćanja u poljoprivredi', navodi se u priopćenju.

Pilenke vrijedne 92.500 kuna nabavljene su od proizvođača 'Mostina' d.o.o. iz Glavica, nedaleko od Sinja, koji je, kako se navodi, mogao osigurati dovoljan broj pilenki od 18 tjedana, a koje brzo nesu jaja. Na farmi se na godinu proizvede oko 250.000 pilenki odličnoga genetskog potencijala. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih bolesti, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Također najavljuju da će se pilenke dijeliti u utorak, 11. travnja u Mlaki Antinskoj i Križnici, a u srijedu, 12. travnja u Sopu Bukevskom i Špičkovini.

U priopćenju se prenosi izjava ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kako je održano obećanje i nadoknađena šteta gospodarstvima kojima se morala eutanizirati perad. 

'Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva', rekao je ministar Tolušić.