TKO ODUGOVLAČI, A TKO SOLIRA?

Ministarstvo branitelja opet izvuklo trzavice između Mosta i HSP-AS-a

17.02.2016 u 14:31

Bionic
Reading

Prije gotovo tri tjedna Mijo Crnoja podnio je ostavku, a Vlada Saboru još uvijek nije predložila kandidata za novog ministra. Stoga su sve glasnija šaputanja da bi Ministarstvo branitelja trebalo pripojiti MORH-u, o čemu su se oglasili i saborski zastupnici

'Ministarstvo branitelja, to je nešto o čemu prvu i zadnju riječ trebaju imati branitelji, to je njihovo ministarstvo. Oni moraju moći svoja prava ostvarivati na jednostavniji način i moraju imati način kontrole nad onim što se događa sa onima koji kroz dosadašnja zakonska rješenja nisu uspijevali riješiti svoj status. Osim branitelja tu su i roditelji i supružnici, djeca poginuli, nestalih, civilne žrtve rata. To je kompleksna problematika gdje oni koji ih predstavljaju, a to su udruge, trebaju imati svoju glavnu riječ', kazala je novinarima u Saboru Strenja Linić, komentirajući eventualno pripajanje Ministarstva branitelja MORH-u.

U Mostu, kaže, o toj temi nisu razgovarali, nego je to ideja HSP AS-a. 'Oni ovih dana, kao što vidite, izlazi sa nekim svojim stavovima bez obzora što smo donekle rekli ako činimo većinu onda ćemo se zajedno i dogovarati. Ali oni izlaze kao što govore o imenima novog ministra branitelja. Mi do sada nismo govorili o pojedinim ministarstvima. Mi smo u kampanji i nakon toga govorili da treba smanjiti broj ministarstava kako bi se smanjila i učinila jeftinijim sama državna uprava', kazala je Strenja Linić, rekavši da se o eventualnim promjenama s Ministarstvom branitelja treba povesti javna rasprava.

Upitana smeta li joj soliranje HSP AS-a, s kojim most već nekoliko dana ima trzavice, Strenja Linić je bila iskrena: 'Da, meni jako smeta. Ima nas različitih. Nije u redu kad je dogovor da se sa zajedničkim stavom izlazi, zna se tko su koordinatori, da oni sami smatraju da trebaju komentirati Most. Pa evo ja s ovog mjesta i njega komentiram i mislim da je u redu da se drži odluke većine, a to je da je stav Vijeća iznose samo koordinatori s jedne i druge strane.'

Pero Ćorić iz HSP-a AS prvotno nije želio komentirati 'trzavice s Mostom, rekavši kako u njegovoj stranci smatraju da odugovlačenje nije prihvatljivo. Novinari su ga ipak upitali da li HSP AS solira i vrši pritisak mimo onoga što se dogovori na Vijeću za suradnju.

'Ja ne soliram. Ja ću ponovno ponoviti, morate imati vrlo jasne, definirane političke ambicije i onda ćete vrlo lako naći političke mehanizme kako to ostvariti. Naš je mehanizam jedino da po prvi put u povijesti budemo u vlasti, ne da bi dijelili plijen nego da doprinesemo hrvatskim građanima i od toga nećemo odstupiti, ne zanima me više ni Most ni HDZ. Prinuđeni smo se tako ponašati, mi nismo za nove izbore ni za rušenje, mi smo za promjene cijele politike. Meni je to prestrašno, doći na sastanak i što god mi kažemo oni satima vijećaju. Pa pobogu, ja sam u petak kad sam bio protiv Ostojića glasao protiv, i opet ću, a što se promijenilo u sedam dana, to oni iz Mosta moraju sami reći', rekao je Ćorić.

Što se tiče Ministarstva branitelja, Ćorić je mišljenja da se resori u MORH-u mogu baviti pitanjem branitelja, ali... 'Ja sam još prošle godine kao jedan od autora našeg programa, kao branitelj koji je šest godina proveo u hrvatskoj vojsci, dostavio našim partnerima mišljenje, a kada Most nije postojao ni u naznakama, da Ministarstvo branitelja, takvo kakvo je pod dirigentskom palicom ministra Matića je neprihvatljivo i ne treba postojati. To je bilo ministarstvo koje je služilo za potkusurivanje političkih ambicija i uhljeba. Svjedoci smo opravdanih prosvjeda u Savskoj 66, a mi smo davno prije tih prosvjeda to izjavili. Dakle, to ministarstvo nije radilo posao, nije činilo ono što je trebalo, nije bilo na usluzi braniteljima ni njihovim obiteljima. Naš se stav nije promijenio, hajdemo se nadati da će naši partneri iz HDZ-a predložiti kvalitetnog ministra i sve druge koji idu uz ta ministarstva i da će se ta praksa promijeniti', kazao je Ćorić.

HDZ stav o pripajanju ministarstva nema, ali HDZ-ov Josip Đakić smatra da to ne bi bilo dobro. 'Moj osobni stav je kao predsjednika Hrvatskih ratnih vojnih invalida RH da to ne bi bilo dobro jer su branitelji proizašli najvećim dijelom iz Ministarstva obrane, a drugim dijelom iz Hrvatske policije i redarstvenih snaga. Svako ministarstvo bi onda trebalo imati svoj odjel za skrb svojih djelatnika, i MUP i Ministarstvo obrane. 504 tisuće branitelja zaslužuje imati svoje ministarstvo koje će skrbiti i brinuti o njima i zakon koji će sigurno biti definirana sva prava o braniteljima i brizi o njima. Stoga smatram da inicijativa HSP-a AS i neće naići baš na dobar odjek u braniteljskoj populaciji, smatramo da Ministarstvo hrvatskih branitelja ima svoju svrhu i potrebu – briga i skrb o braniteljima', kazao je Đakić.

Ideju je komentirao i bivši ministar branitelja Predrag Matić. 'Ministarstvo branitelja je upravo i razvojeno 1998. godine od MORH-a jer se MORH bavi nekim drugim stvarima, a Ministarstvo branitelja se bavi onim veteranima, ljudima koji su završili svoje vojne karijere. Ovdje se prije svega radi o tome da vladajući nemaju ljude za taj osjetljivi resor i sad bi ga najrađe povjerili Ministarstvu obrane. Netko će reći da je grijeh ovo što sad kažem, ali ako bi se već negdje pripajalo, Ministarstvo branitelja prije pripada Ministarstvu socijale, jednostavno to su takvi potezi koji se rade s Ministarstvom branitelja. U krajnjoj liniji, možda Ministarstvo branitelja u nekoj budućnosti ne bi ni trebalo biti, ali bi trebala biti vladina agencija, ured koji bi bio pri Vladi. Ono što znam da bi branitelji više volili nego da imaju ministra, da bude ured za branitelje i stradalnike Domovinskog rata pri Vladi i da im naređeni bude premijer, to bi njima jako imponiralo jer branitelji više vole formu nego sadržaj', kazao je Matić.