afera agrokor

Završila svjedočenja, Povjerenstvo za sukob interesa povuklo se na glasovanje o Dalić i Mariću

03.12.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nakon maratonskih svjedočenja u predmetima ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade te ministrice gospodarstva Martine Dalić, pokrenutima temeljem proturječnih informacija o sastancima vezanim za slučaj Agrokor, povuklo se na odlučivanje.

Svjedočenje Martine Dalić završilo je oko 17 sati, kada je svoj iskaz došao dati Božo Petrov, čelnik Mosta. On je kazao da su radnu skupinu inicirali on i premijer Andrej Plenković, ali samo kako bi se analiziralo financijsko stanje u Agrokoru.

'Ja jesam imao nekoliko sastanaka sa skupinom Borg, što sam nakon godinu dana shvatio, ali sam tada mislio da razgovaramo o analizi stanja u Agrokoru', rekao je Petrov.

17:13 "Paralelno su se odvijala dva procesa. Jedan je bio analiza fiancijskih podataka, a drugi pisanje zakonskog rješenja. U ovome prvom procesu sam sudjelovao na ponekim sastancima, kako sam vidio u medijima. A ovaj drugi proces, što vas zanima, to su pitanja za drugu adresu", rekao je Petrov članovima Povjerenstva.

Dalić je zaključno poručila da je ona veliki pobornik transparentnosti i da je nikada nitko nije pitao tko je pisao famozni lex Agrokor.

Osim toga kazala je da s Antom Ramljakom nije razgovala o tome tko će biti izvanredni povjernik za Agrokor niti ga je za tu funkciju ona predlagala.

Martina Dalić u pisanom očitovanju smatra da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, treba izuzeti od odlučivanja u predmetu Agrokor, jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca. U pismenom očitovanju Povjerenstvu, Dalić je napisala i da Tomislav Matić, Ante Ramljak, Tonći Korunić nisu njeni prijatelji, a da Branimira Bricelja i Zorana Besaka nikada ranije nije upoznala.

Dalić je rekla da nije poznavala nikoga od četiri pravna stručnjaka koji su sudjelovali na sastanku za Agrokor, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković, pa je stoga i njezina veza s odvjetnikom Borisom Šavorićem - nikakva, stoji u očitovanju, doznaje N1.

  • +10
Nataša Novaković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dalić je u očitovanju pred Povjerenstvom također spomenula da je irelevantno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala. Tu adresu koristim više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristim, stoji u očitovanju Dalić.

U očitovanju pred Povjerenstvom, Dalić je rekla da ona nije ni odabrala ni okupila neku radnu skupinu, a još manje tajnu skupinu. 'Pomoć vanjskih stručnjaka dogovor je koalicijskih partnera i u tome je sudjelovao velik broj dužnosnika', kazala je Dalić, dodajući da su njihova imena poznata te da ih zbog toga neće navoditi.

Rekla je da je u cijelom procesu bilo izrečeno toliko izjava i stavova koji su se pokazali netočnima, da je to čak i za naše političke prilike prilično neobično.

'Pitanje tko je pisao zakon nikada se prije nije postavilo. To je bila neobičnost ovog pitanja... Inzistiranje na tom pitanju zahtijevalo je navesti imena svih ljudi, uključujući i državnih službenika. Smatrala sam tada, a i sada, da dok državni dužnosnici jesu podložni propitivanju svog rada u javnosti, to je sa službenicima upitno i smatrala sam da otvaranje pitanja imena otvara jednu sasvim drugu priču, a to je priča koja je u tom trenutku bila već poprilično jasna, a vezana je uz različite interese i različito intereseno djelovanje pojedinih aktera koji su nastojali utjecati na taj proces', kazala je Dalić.

Ministar Zdravko Marić kazao je da ostao 'poprilično zatečen' u nemalom broju citiranja i tumačenja iskaza pojedinih sudionika sastanaka. 'Opovrgavam da sam zatajio neke sastanke na kojima sam bio nazočan, o kojima se nisam prethodno očitovao Povjerenstvu', rekao je Marić, dodajući da će ostaviti samome sebi na raspravu i razmišljanje zašto je netko na taj način iznosio informacije koje su lako provjerljive, a dobrim dijelom nisu na snazi i nisu istinite, 'poglavito mene kao operativnog kontakta radne skupine'.

'Ostajem pri svojim pisanim očitovanjima, u smislu da se nisam aktivno uključivao u rješavanje problema u koncernu Agrokor niti sam sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka ili zaključaka niti sam se na bilo koji drugi način uključio u rješavanje problema u koncernu Agrokor', rekao je Marić, čitajući svoje unaprijed pripremljeno očitovanje pred Povjerenstvom.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je da, nažalost, 'u našem društvu prevladava stereotip da većina političara promiče nečije privatne interese'. Ustvrdio je da on nije niti na koji način pogodovao privatnom interesu i da postupa pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano.

Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić rekla je ministru Mariću da nije dovoljno samo reći da neće sudjelovati u donošenju odluka, a pritom ujedno sudjelovati u raspravi. 'Mogao je vaš državni tajnik biti na tim sastancima, to je dovoljno visoka funkcija da vas na nekim sastancima može zamijeniti', kazala je Vučetić.

Ministar Marić odgovorio je da na sve te sastanke bio pozivan, niti jedan nije inicirao, a govorio je samo onda kad bi bio upitan. 'Govorimo o inicijalnoj fazi, kada je trebalo utvrditi činjenično stanje i analizirati podatke. Bilo je pitanje poznajem li nekoga tko bi bio neovisan i nepristan za analizu. Odluka nije bila moja, donesena je skupno. Što se tiče mog angažmana u Agrokoru, bilo je vidljivo da sporazumni raskid ugovora nije podrazumijevao mogućnost povratka u kompaniju', rekao je Marić.

  • +2
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održalo je sjednicu vezanu uz lex Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković upitala je ministra zašto nije jasno i glasno objasnio zašto se ne izuzima u slučaju Agrokor i zašto ostaje prisutan u procesu rješavanja 'najveće krize u zadnjih 100 godina u Hrvatskoj', kako je to rekao guverner Boris Vujčić.

'Ne znam je li predviđen period hlađenja iz prelaska iz privatnog sektora u Vladu... Prije samog izbijanja krize bilo je nekoliko predmeta, uključujući kredite HBOR-a. O tome se nije javno govorilo, a ja sam se evidentno izuzeo. Što se tiče referenci pojedinih političara, kad pratim na koji način su išle kritike prema meni, od toga da se moram izuzeti do toga da se ne smijem izuzeti - to su tražili članovi iste stranke - to su bile okolnosti da što god ja napravio, nije dobro. U skladu sa svim tim imputiranim predumišljajima, postupao sam kao ministar financija časno, pošteno', odgovorio je Marić.

  • +7
Zdravko Marić pred Povjerenstvom za sukob interesa Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Članici Povjerenstva Tončici Božić nije, međutim, sporna nazočnost Marića na sastancima, jer je to njegova 'politička odgovornost'. To što je predložio uključivanje gospodina Korunića iz Intercapitala ocijenila je 'čistom političkom odlukom', koja nema veze s tim je li se išlo ili ne u prilog Agrokoru. Predložila je da Povjerenstvo donese odluku prema kojoj nisu utvrđeni argumenti da Zdravko Marić nije postupao sukladno Zakonu.

Podsjetimo, u slučaju ministra Marića, Povjerenstvo nastoji utvrditi je li 19. veljače 2017. održan sastanak između predstavnika Vlade i Agrokora te je li na istom bio prisutan ministar financija i kakva je bila njegova uloga na sastanku, te ponovo ispitati sadržaj sastanka održanog 26. veljače 2017. kao i Marićeva uloga na istom.

Osim toga, preispituje se Marićevo postupanje na ostalim sastancima održanim između predstavnika Vlade, Sabora, kreditnih institucija i trećih osoba, a na kojima se raspravljalo i/ili odlučivalo o rješavanju problema koncerna Agrokor. Odlučit će se je li sudjelovanjem na navedenim sastancima dužnosnik Marić počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

  • +25
Glasanje o nagodbi u Agrokoru Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, nakon što je ljetos procurio dio iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u vezi afere Hotmail, obnovio postupak protiv ministra financija Zdravka Marića.

'Također je donesen zaključak da će se novootvoreni predmet povodom prijave protiv dužnosnika Zdravka Marića, zaprimljene u petak 24. kolovoza 2018.g., spojiti na navedeni predmet', odgovorili su tada iz Povjerenstva za N1.

Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu u zagrebu, ocijenio je jutros za N1 da će Marić imati velikih problema uvjeriti Povjerenstvo da je radio po savjesti prema položaju i neutralno.

Rješenje o obnovi postupka u predmetu Marić možete pročitati u prilogu.

Dokument: "Rješenje o obnovi postupka u predmetu Zdravko Marić"

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici, osim o slučajevima Zdravka Marića i Martine Dalić, na dnevnom redu ima i donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u nekoliko predmeta. Na tapetu su saborski zastupnik Robert Jankovics, gradonačelnica Komiže Tionka Ivčević, općinski načelnik Otoka Dušan Đula, općinski načelnik Lovrana Bojan Simonić, zamjenik gradonačelnika Pleternice Anto Barbarić i bivši općinski načelnik Smokvice Lenko Salečić.

Donijet će se i odluke na zahtjev općinske načelnice Marije Gorice, Marice Jančić, te dati mišljenje na zahtjev općinskog načelnika Bednje Damira Poljaka, kao i u dva predmeta na zahtjev zamjenice gradonačelnika Ogulina Ivane Salopek Šumonje.