GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA

Ministar ne haje za Strabagovu tužbu: U ponedjeljak potpisuje ugovor s Kinezima

17.04.2018 u 19:38

Bionic
Reading

Ministar Oleg Butković potvrdio je kako će se u ponedjeljak biti potpisani ugovori za izgradnju i nadzor s kineskim izvođačem radova na Pelješkom mostu

'Usprkos Strabagovoj tužbi za nas je postupak pravomoćan', kazao je Oleg Butković za Dnevnik HTV-a.

'Na pitanje hoće li Strabagova tužba zaustaviti početak gradnje, ministar je rekao kako to pitanje treba postaviti svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije. Kakav bih ja to bio građanin ove zemlje, kad bih se zalagao za zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta', upitao je Butković. Rekao je i kako će nakon potpisa ugovora proteći određeno vrijeme dok se organizira gradilište.

Govoreći o restrukturiranju cestarskog sektora, ministar Butković je rekao kako su nakon odluke o odustajanju od monetizacije autocesta išli u financijsko restrukturiranje.Cilj nam je privući što više vozila na autoceste, povećati prihode, smanjiti rashode i troškove održavanja. To je cjelokupni paket reformi. Pričekajmo da konzultanti kažu svoje. Komentirao je i prijedloge prema kojima bi trebalo ukinuti plaćanje pojedinih dionica autocesta rekavši kako je to ludo.

Ministar je naglasio kako ih do kraja godine čeka puno teži zalogaj, a to je restrukturiranje željeznica. U suradnji sa Svjetskom bankom formirali smo radne skupine koje će definirati kojim smjerom treba ići kako bi taj sustav postao stabilan i održiv. Dodao je kako će većina ulaganja biti financirana sredstvima iz fondova Europske unije.

Podsjetimo, austrijski Strabag potvrdio je u ponedjeljak da je Upravnom sudu podnio tužbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu te zatražilo odgodu početka radova na tom infrastrukturnom projektu.

'Potvrđujemo da smo danas Upravnom sudu podnijeli žalbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu. Također smo podnijeli prijedlog za privremenu zabranu početka radova. Uz to, obratili smo se Europskoj komisiji', kratko su izvijestili iz Strabaga.

  • +4
Pelješki most Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr