kolona sjećanja u vukovaru

Medved o Penavi: HOS-ovci ogorčeni, obitelj Jeana Michelea izrazila nezadovoljstvo

27.10.2023 u 20:44

Bionic
Reading

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je ministar branitelja Tomo Medved. Komentirao je izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je rekao da bi Vukovar trebali "zaobići" svi oni kojima smeta HOS. Ocijenio je kako su takve izjave "opasne" te ustvrdio da je "nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata".

'Želim kazati da žalosti činjenica da u fokusu nisu žrtve, već Ivan Penava i njegov nastup. Danas tijekom dana zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni jer govorimo o podjelama, eventualnim zabranama i ograničenjima dolaska u Vukovar svih onih koji žele odati počast našim žrtvama', rekao je ministar hrvatskih branitelja za HRT.

Medved je podsjetio da je Vlada 2020. donijela Zakon o blagdanima te Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta. Ocijenio je kako je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama.

Na pitanje o tome gdje je mjesto HOS-a kada se radi o Vukovaru, ministar je odgovorio kako mu je 'mjesto sa svim postrojbama' te podsjetio da je HOS 'sastavni dio Hrvatske vojske'.

'Mjesto HOS-a je sa svim postrojbama Hrvatske vojske i policije s hrvatskim braniteljima, baš onako kako je to bilo svih ovih godina. Naša Vlada je još 2017. godine, prvi put u Zakonu o hrvatskim braniteljima, jasno definirala da je HOS sastavni dio Hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu', rekao je.

Istaknuo je da Ministarstvo s udrugama HOS-a ima 'izrazito kvalitetan partnerski odnos' te da su mnogi članovi HOS-a ogorčeni.

'Vukovar su branile mnoge postrojbe Hrvatske vojske i policije i zašto se ovim putem izdvaja samo HOS', zapitao se Medved.

Medved je otkrio kako se susreo s članvima obitelji hrvatskog branitelja Jeana Michela Nicoliera.

'Danas su kod mene bili članovi obitelji Jeana Michelea Nicoliera. Izrazili su nezadovoljstvo, negodovanje i tugu iz razloga što ih nitko nije kontaktirao, a vezano uz stavljanje slike Jeana Michelea Nicoliera', rekao je Medved. Ministar je ustvrdio da je došlo do promjene prakse te da do sada nije bio slučaj da se ističe samo jedna postrojba ili ime.

'Tu se nalazi i Žarko Crvenkapa. Radi se o hrvatskom branitelju kojeg smo 2019. godine u Marincima pronašli i ekshumirali te 2020. identificirali. Do sada je svake godine bila praksa izrada plakata o organizaciji i programu obilježavanja Dana sjećanja. Nikada do sada nije bio slučaj stavljanja pojedine postrojbe ili bilo kojeg imena hrvatskog branitelja', zaključio je.

Ministar je ustvrdio da se situacija oko obilježavanja Dana sjećanja ispolitizirala te da se "iz nepoznatih razloga" ove godine događa iznimka.

'Nažalost, neizostavno, ne možemo se oteti dojmu da je ovdje posrijedi, politiziranje. Ministarstvo hrvatskih branitelja svih ovih godina od donošenja zakona organizira savjet, vijeće, u kojem je redovito sudjelovao i gradonačelnik, gdje smo usuglašavali program, nositelje, modele financiranja i sve detalje glede obilježavanja ovog prevažnog dana u našoj novijoj povijesti i u Vukovaru i u Škabrnji' rekao je.

Gradonačelnik Vukovara radi plakat s kojim nismo bili upoznati i program koji nam ni na koji način nije dostavio.

Očekujem da nam ga dostavi do 3. studenog kako bi na vijeću mogli proanalizirati i usuglasiti program, kazao je. Medved je pozvao sve koji žele doći u Vukovar da to i učine te da "na dostojanstven način" odaju počast žrtvama. 

Vlada je svih ovih godina bila uz Vukovar.

 Ne vidim niti jedan razlog da se na ovakav način istupa, da se ne koordinira s Vladom i da se ne koordinira s vijećem. To je vrlo opasno, pozivam ga da to izbjegava, a sve pozivam da zaista, toga dana, na dostojanstven način, kako to zaslužuju žrtve, odamo počast onima zbog kojih obilježavamo taj datum', zaključio je ministar.