projekt kreće najesen

Ministar Fuchs o cjelodnevnoj nastavi: Učitelji će raditi 18 minuta dulje

30.04.2023 u 21:49

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u RTL-u Danas objašnjavao je kako stvari stoje s projektom cjelodnevne nastave

Javni poziv školama da se uključe u pilot projekt cjelodnevne nastave traje još pet dana, a dosad se, prema riječima ministra Fuchsa, prijavilo 38 škola. Iako je željeni cilj bio 50 škola, Fuchs za RTL Danas naglašava kako će projekt biti proveden najesen bez obzira na to ako se ne prijavi željeni broj škola. U razgovoru je poručio kako je razočaran u obrazovni sustav.

'Ne mislim na Ministarstvo, mi smo osmislili taj program, ali koliko vidim cijelo vrijeme se priča koliko će netko dugo biti u školi. Hoće li imati ovaj sat ili onaj sat. Hoće li dobiti otkaz ili neće dobiti otkaz i onda kreću sve moguće dezinformacije da će djeca biti do 17h, uzet ćemo djecu roditeljima... nije točno. Do 14h će djeca biti u školi obavezno a iza toga samo ako roditelji to žele i onda će iza imati osmišljen program', pojasnio je Fuchs i dodao kako se projekt trebao nazvati 'cjelodnevna škola do 14h'. Ministar je odgovarao i na pitanje koliko će učitelji duže raditi.

  • +2
Radovan Fuchs Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Imate učitelja koji ni sada ne mogu ispuniti normu nego rade izvannastavne aktivnosti što im se preračunava. U ovom slučaju tih izvannastavnih aktivnosti nema koje ulaze u normu, ali svi oni koji ne budu imali zadanu normu imaju punu plaću kao da ispunjavaju normu. Oni koji rade iznad norme idu dodatna plaćanja. Kad me pitate za razrednu nastavu onda je to od zadane norme, kada razvučete na tjedan, otprilike 18 minuta dulje', zaključio je Fuchs.