pat pozicija

Ministar Aladrović nakon propalih pregovora: Ovo je konačna ponuda Vlade

13.11.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon razgovora s čelnicima sindikata obrazovanja u rekao je da je ponuda koja je predana sindikatima konačna ponuda Vlade

'Stavili smo na papir sve što smo komunicirali do sada i predali sindikatima. Sindikati nisu bili uvjereni da će se plaće povećati do 30.06., pa smo dodali primjerak sporazuma koji bi odmah stupio na snagu i koji bi potpisali s odgodnim trajanjem. Pokazali smo obvezu. Pregovaramo kroz temeljni kolektivni ugovor povećanje plaća za 6 posto i jasno smo pokazali brojke i podatke - što od početka našeg mandata to nosi za prosječne plaće profesora i učitelja. Uz prihvaćanje ovakve ponude govorimo o 1300 i 1600 kuna povećanja. Jasno smo to prikazali u primjerku sporazuma i pokazali obvezu da ćemo kroz 2 posto i 6 posto na plaće podići osnovicu svim profesorima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama.

Što se tiče visokog obrazovanja, za nenastavno osoblje i određene segmente nastavnog osoblja, i to smo stavili u primjerak sporazuma. U slučaju prihvaćanja sporazuma odlučili smo da troškove štrajka snosimo do 15.11. Ovom ponudom su uvjeti za nastavak štrajka nestali s obzirom na sve podatke kopoje sam iznio', kazao je Josip Aladrović, javlja N1.

'Kada govorimo o tome, govorimo o povećanju dodatka. Dodatak ili koeficijent ne mijenja na biti. Zapravo je samo stvar tehnike na koji način to postižemo. Ono što smo nudili je koeficijent, no s obzirom na pravni dokument na koji se možemo obvezati, a to je sporazum, mi smo kroz sporazum definirali povećanje ovog dodatka', kazao je Aladrović.

Josip Aladrović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na komentar da je dodatak jednostavnije kasnije oduzeti nego mijenjati koeficijent, Aladrović kaže kako to nije točno.

'Mi s ovim sporazumom vežemo za granske kolektivne ugovore i istekom granskih kolektivnih ugovora vezan je sporazum. S obzirom na to da radimo reviziju i dodataka i koeficijenata, ali u ovom trenutku samo koeficijenata, ako vlada želi nešto jednostrano mijenjati jednostavnije je mijenjati koeficijent. Da bi se mijenjali dodaci mora postojati volja obje strane kako bi se on mijenjao. Ako postoji matematička razlika između dva posto dodatka i dva posto koeficijenta, za tu razliku smo spremni izaći u susret.

S obzirom da je ovo ponuda koju smo dali sindikatima, da smo formulirali pravne dokumente i dali im na uvid onako kako mi to zamišljamo, smatramo da štrajk treba okončati i plaćanje tog štrajka si vlada više ne može priuštiti', kazao je Aladrović.

  • +10
Čelnici obrazovnih sindikata dolaze na pregovore Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Na pitanje je li to zadnja odluka, Aladrović je rekao da jest.

'Vidjet ćemo što ako se štrajk nastavi, mi ne možemo reagirati samo na to ako će se štrajk nastaviti. Mi nudimo ono što je u okviru fiskalnih, financijskih i sustavnih mogućnosti. Ako se nastavi štrajk će se nastaviti, nastavit će se dok se ne dogovorimo. Mi nismo vidjeli volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način razgovarati više ne možemo', zaključio je.