KOUCHNER RAZAPINJE ŠVICARCE

'Minareti - uvreda u zemlji visokih planina'

30.11.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner kazao je u ponedjeljak kako je "pomalo skandaliziran" švicarskim glasovanjem kojim su zabranjeni minareti što je po njemu izraz netolerancije

"Pomalo sam skandaliziran tom odlukom koja je negativna što se tiče samih Švicaraca jer ako se ne mogu podizati minareti to znači da se guši jedna vjeroispovijest", izjavio je ministar na radio postaji RTL.

"Nadam se da će Švicarci dovoljno brzo promijeniti tu odluku", dodao je on. "To je izraz netolerancije a ja mrzim netoleranciju". Izgradnja minareta "nije bogzna što. Je li uvreda u zemlji s planinama postojanje nešto više građevine?", upitao je Bernard Kouchner.

Švicarci su u nedjelju velikom većinom od 57,5 posto izglasali zabranu gradnje minareta.

Švicarski biskup: Težak udarac za vjerske slobode

"Biskupi nisu zadovoljni" rezultatima referenduma kojim se zabranjuje izgradnja minareta u Švicarskoj, izjavio je u nedjelju glavni tajnik švicarske Biskupske konferencije, ocijenivši glasovanje "teškim udarcem na vjerske slobode i integraciju u društvo".

"U Drugom vatikanskom koncilu jasno stoji da je legitimno da pripadnici svih vjera mogu graditi svoje vjerske objekte, a minareti pripadaju toj kategoriji. Ovo je težak udarac za integraciju u društvo svih onih koji dođu u Švicarsku", izjavio je monsinjor Felix Gmuer za radio Vatikan.

"Ljudi se boje onih koji dođu izdaleka, onih koje oni ne razumiju", a bila je prisutna i "vrlo okrutna propaganda", koju su plasirale "osobe koji se boje i orijentirane su na sebe", objasnio je.